Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

«Βγάζουν μάτι» τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων – Στην δημοσιότητα νέες περιπτώσεις

Άλλες τρεις περιπτώσεις με κραυγαλέα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, έφερε στο προσκήνιο το ΕΝΔΙΣΥ. Πρόκειται για συνταξιούχους – πρώην εργαζόμενους στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΥ), για τους οποίους βρέθηκε ότι είχε γίνει, ήδη από την α’ φάση, λάθος υπολογισμός στο ασφάλιστρο που κατέβαλλαν ως εισφορά στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ο ΕΦΚΑ διόρθωσε τα λάθη και κατέβαλλε τα ποσά που αναλογούσαν στους δικαιούχους,  όπως προκύπτει στα εκκαθαριστικά σημειώματα, που έδωσε στην δημοσιότητα το Δίκτυο! Οι διορθώσεις στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης,  ανήλθαν μέχρι τα 560 ευρώ μικτές αποδοχές.

Πρόκειται για συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο εξώδικο του Δικτύου προς τον Φορέα και τώρα έλαβαν τις αυξήσεις που δικαιούνται.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επιμένει ότι αυτές οι ενδεικτικές περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες. Υποστηρίζει πως «αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα ότι χρειάζεται ο ΕΦΚΑ να διορθώσει όλες εκείνες τις δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, επίσης με λάθος ασφάλιστρο». Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι η εν λόγω υπόθεση αφορά πάνω από 600.000 συνταξιούχους.

Μάλιστα εκτιμάται ότι όσο και αν ΕΦΚΑ με υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να υποβαθμίσουν την υπόθεση, δεν θα το καταφέρουν. Το Δίκτυο πιστεύει ότι εφεξής «τα εξώδικα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα λάβουν την μορφή «χιονοστιβάδας». Όμως θεωρεί ότι η «λύση πρέπει να δοθεί κεντρικά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Δεν πρέπει η διόρθωση των όποιων λαθών να γίνεται μέσω παρέμβασης της Δικαιοσύνης. Ας σταματήσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ να παίζει κρυφτούλι και ας επιληφθεί άμεσα ενός τέτοιου τόσο σημαντικού θέματος», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ