Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Αθήνα 21 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επανυπολογισμού συνέχεια!!!

Άλλες 3 περιπτώσεις με κραυγαλέα λάθη συνταξιούχων του ΟΔΔΥ

 

Τρεις νέες περιπτώσεις συνταξιούχων, στους οποίους ο επανυπολογισμός είχε γίνει με λάθος τρόπο και ο ΕΦΚΑ έσπευσε να διορθώσει το ποσό που καταβάλλει στην κύρια σύνταξη, φέρνει στο προσκήνιο το ΕΝΔΙΣΥ. Πρόκειται για συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο εξώδικο του Δικτύου προς τον Φορέα και τώρα έλαβαν τις αυξήσεις που δικαιούνται, όπως φαίνεται και στα εκκαθαριστικά σημειώματα που δίνονται στην δημοσιότητα.

Όλες αποτελούν περιπτώσεις συνταξιούχων,  πρώην εργαζομένων στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΥ). Το λάθος που είχε γίνει, ήδη από την α’ φάση του επανυπολογισμού, αφορούσε την μη χρήση του σωστού ασφάλιστρου.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επιμένει ότι αυτές οι ενδεικτικές περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα ότι χρειάζεται ο ΕΦΚΑ να διορθώσει όλες εκείνες τις δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, επίσης με λάθος ασφάλιστρο. Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι η εν λόγω υπόθεση αφορά πάνω από 600.000 συνταξιούχους.

Όσο και αν προσπαθούν στον ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας να υποβαθμίσουν την υπόθεση, δεν θα το καταφέρουν. Οι συνταξιούχοι ενημερώνονται, αντιλαμβάνονται το λάθος που έχει γίνει και εφεξής τα εξώδικα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα λάβουν την μορφή «χιονοστιβάδας». Το ΕΝΔΙΣΥ επιμένει: Η λύση πρέπει να δοθεί κεντρικά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Δεν πρέπει η διόρθωση των όποιων λαθών να γίνεται μέσω παρέμβασης της Δικαιοσύνης. Ας σταματήσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ να παίζει κρυφτούλι και ας επιληφθεί άμεσα ενός τέτοιου τόσο σημαντικού θέματος.

Παραθέτουμε τα βασικά στοιχεία των τριών περιπτώσεων που δίνονται στην δημοσιότητα:

 

1η Περίπτωση

Ανταποδοτική κύρια σύνταξη: Λάθος ποσό 585.31 ευρώ.

Ανταποδοτική κύρια σύνταξη: Σωστό ποσό 1.196,48 ευρώ

Διαφορά: 611.17 ευρώ 

 

 2η Περίπτωση

Ανταποδοτική κύρια σύνταξη: Λάθος ποσό 521.46 ευρώ

Σωστό ποσό: 1083.98 ευρώ

Διαφορά: 562.52 ευρώ

 3η Περίπτωση

Ανταποδοτική κύρια σύνταξη: Λάθος ποσό 913.80  ευρώ

Σωστό ποσό: 1469.43 ευρώ

Διαφορά: 555.63 ευρώ

Είναι προφανές ότι τέτοια λάθη, με διαφορές που φτάνουν πάνω από τα 560 ευρώ μικτά, είναι πολύ μεγάλες για να περάσουν απαρατήρητες από τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ας πάψει να κρύβεται. Έχει την αποκλειστική ευθύνη.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ