Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

ΟΙΥΕ: Εταιρίες δεν καταβάλλουν τις τριετίες στους εργαζόμενους – Ποιες πρακτικές χρησιμοποιούν

Πρόβλημα μη καταβολής τριετιών, εντόπισε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), σε διάφορους κλάδους, όπως στη φύλαξη – security και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εταιρίες που με διάφορα προσχήματα, δεν εφαρμόζουν την σχετική διάταξη νόμου (ν.5053/23) και δεν χορηγούν τις μισθολογικές ωριμάνσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες) στους δικαιούχους. Γίνεται αναφορά για παράνομους όρους σε επιχειρησιακές συμβάσεις, όπου οι τριετίες ξεκινούν να προσμετρώνται από την εργασία στον κλάδο και όχι την χρονική περίοδο πριν από το 2012, ανεξάρτητα από τον εργοδότη. Συνέπεια αυτής της διαφορετικής ερμηνείας της διάταξης νόμους, είναι να καταβάλλονται τριετίες μικρότερες από εκείνες που θα έπρεπε.

Ταυτόχρονα, η ΟΙΥΕ καταγγέλλει ότι  υπάρχουν εργοδότες που ακολουθούν μέχρι και εκβιαστικές πρακτικές. Γίνεται  λόγος μέχρι  και για «αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν από το 2012» και τώρα κατέθεσαν τα ένσημά τους για να λάβουν αυξήσεις. Σε άλλες εταιρίες, έχει διαπιστωθεί ότι επιλέγεται η λύση της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Εκεί, ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος χωρίς τριετίες συν μια «πρόσθετη καταβολή», ως οικειοθελή παροχή. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι υπάρχουν τροποποιήσεις συμβάσεων, στις οποίες προστίθεται ως όρος υποχρέωσης για τους εργαζόμενους, να μετακινούνται σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, αλλιώς απολύονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ