Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Στα άκρα η κόντρα Χατζηδάκη – εργαζομένων με «φόντο» την απεργία στον ΕΦΚΑ

Χαρακτήρα επικράτησης του πιο ισχυρού, λαμβάνει η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και στους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, με «φόντο» τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Η διοίκηση του Φορέα κατήγγειλε την 48άωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί για σήμερα και για αύριο (23 – 24 Δεκεμβρίου), στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση. Ως αργά χθες το βράδυ πάντως, τα σωματεία δεν είχαν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου,  γεγονός που προκαλεί ερωτήματα…

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24άωρη απεργία, μόνο σήμερα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης που τροφοδοτήθηκε από την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να ζητήσει προ ημέρων από τον ΕΦΚΑ να ανακληθούν όλες οι άδειες των εργαζομένων ενόψει εορτών. Επικαλέστηκε γι’ αυτή την ασυνήθιστη πρωτοβουλία, λόγους «έκτακτης ανάγκης», όπως είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις απονομές των συντάξεων. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν και να επιλέξουν τη λύση της απεργιακής κινητοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι από τους περίπου 7.500 εργαζόμενους του Φορέα (επί συνόλου 8.800 οργανικών θέσεων), στα τμήματα απονομής συντάξεων, απασχολούνται 780 υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν 122.000 εκκρεμότητες μόνο για το σκέλος της απονομής κύριων συντάξεων. Αν μάλιστα προστεθούν οι διεθνείς συντάξεις, τότε υπερβαίνουν τις 150.000 οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή. Μαζί με τις επικουρικές, τα εφάπαξ και τα μερίσματα που δεν έχουν αποδοθεί, υπερβαίνουν τις 300.000 οι εκκρεμότητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ