Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Οι αναστολές συμβάσεων «έκρυψαν» την πραγματική ανεργία! Στο 16,7% το β’ τρίμηνο

Οι αναστολές συμβάσεων «μπέρδεψαν» έως και την ΕΛΣΤΑΤ που εμφάνισε ανεργία 16,7% το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό, είναι μικρότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί (16,9%) το αντίστοιχο διάστημα του 2019…

Σε αυτό το «θολό» τοπίο, ασφαλώς και έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τα μέτρα των αναστολών συμβάσεων, αλλά και η αύξηση της τηλεργασίας, που «κάνει θραύση» ελέω πανδημίας.

Τουλάχιστον η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατάφερε να αναδείξει αύξηση της ανεργίας σε σχέση με το 16,2% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αν και πρόκειται για αύξηση που φαίνεται πολύ περιορισμένη, σε σχέση με τα πραγματικά χαρακτηριστικά της ανεργίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μικρή μείωση της απασχόλησης (0,2%) συγκριτικά με το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, που όμως φτάνει στο 2,8%, αν η σύγκριση γίνει με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2019. Σε απόλυτο αριθμό, περιορίστηκαν σε 3.844.034 οι απασχολούμενοι στη χώρα.

Οι άνεργοι ανήλθαν στους 768.276 μειωμένοι κατά 4,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά αυξημένοι κατά 3,1% σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει και η ίδια αυτή την στατιστική «ανακολουθία» σε σχέση με την πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας και σπεύδει να τονίσει ότι όσοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, συνεχίζουν να λογίζονται ως απασχολούμενοι. Προϋπόθεση βέβαια είναι, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Eurostat, να μην υπερβαίνει το τρίμηνο η χρονική διάρκεια της αναστολής, όπως επίσης και οι «εργαζόμενοι» αυτής της κατηγορίας να λαμβάνουν ως ειδική αποζημίωση, κάτι παραπάνω από το 50% των πραγματικών αποδοχών τους.

Πάντως, το ζήτημα με την πραγματική αποτύπωση των απασχολούμενων που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, πρόκειται να συνεχίσει να «ταλαιπωρεί» όσους ενδιαφέρονται για τα στατιστικά. Αιτία, είναι ότι σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, τοποθετούνται «στατιστικά» στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, γεγονός που επίσης θα αλλοιώσει την «πραγματική εικόνα»…

Πάντως, αναλύοντας και τα «ποιοτικά στοιχεία» που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το «επίμαχο» β’ τρίμηνο του 2020, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους απουσίαζε από την εργασία του! Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε σημαντική μείωση των ωρών εργασίας, σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές, επικοινωνίες, κατασκευές, υπηρεσίες), η εβδομαδιαία εργασία, υποχώρησε κάτω από τις 30 ώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ