Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών έως το τέλος του έτους

Σε τρεις κατηγορίες, χώρισε το υπουργείο Εργασίας τους συνταξιούχους, στους οποίους θα καταβάλει αναδρομικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γνωστοποιήθηκε, η διαδικασία θα εκκινήσει από τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Συνολικά, οι συνταξιούχοι θα λάβουν 1,8 δισ. ευρώ, που επιμερίζονται σε επιστροφές αναδρομικών από περικοπές των μνημονιακών ετών (1,4 δισ. ευρώ) και σε επιστροφές από επανυπολογισμό των συντάξεων (400 εκατ. ευρώ). Ας δούμε πιο αναλυτικά, πώς θα γίνει ο επιμερισμός των σχετικών ποσών:

  1. Τον Οκτώβριο θα δοθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν κύριες συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016. Πρόκειται για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα ύψους 892 εκατ. ευρώ και του δημοσίου ύψους 496 εκατ. ευρώ. Τούτο εμπεριέχεται σε σχετική τροπολογία. Βέβαια, πρόκειται ταυτόχρονα και για την επίσημη παραδοχή, ότι τα αναδρομικά δεν θα δοθούν στα 2/3 των συνταξιούχων, που συνολικά ανέρχονται στα 2,5 εκατ.

2.Τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων, καθώς με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση – στο πλαίσιο απόφασης του ΣΤΕ- αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

  1. Επίσης, από τον Δεκέμβριο καθιερώνεται η νέα αυξημένη κύρια σύνταξη για όσους έχουν 30 και άνω χρόνια εργασιακού βίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ