Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Νέα Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις 10,5% στην διετία

Αύξηση 10,5% σε βάθος διετίας, προβλέπει για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων η νέα σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτών (ΠΟΞ). Ουσιαστικά, την 1.1.23 θα υπάρξει αύξηση 5,5% και έτσι οι βασικοί μισθοί θα κυμαίνονται από 835 έως 911 ευρώ το μήνα, ανάλογα την επαγγελματική κατηγορία. Το υπόλοιπο 5% θα ισχύσει από την 1.1.24 και μετά.

Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

  • Ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Ένταξη δύο νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α΄ και αυτή του “κόπτη κρεάτων” στην κατηγόρια Β.
  • Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
  • Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου.
  • Οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως τρία αστέρια θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μετά την συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, πρέπει το υπουργείο Εργασίας να κηρύξει στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική για να εφαρμοστεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, στον οποίο απασχολούνται περισσότερα από 120.000 άτομα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ