Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ): Άνεργοι εκτός μητρώου και εισοδηματικά κριτήρια στις παροχές

Επαναπροσδιορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία οι μακροχρόνια άνεργοι θα λαμβάνουν παροχές από την ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται η διάταξη του πρόσφατου νόμου (ν.4921/22), με την οποία εφεξής θα βρίσκονται εκτός μητρώου του Οργανισμού όσοι αρνηθούν να αποδεχτούν τρεις διαδοχικές προτάσεις για δουλειά. Αυτά είναι οι βασικές παρεμβάσεις που γίνονται μέσω Υπουργικών Αποφάσεων που υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και αφορούν την μετεξέλιξη της ΔΥΠΑ, σε σχέση με την ισχύουσα, πλέον, νομοθεσία.

Παράλληλα δημιουργούνται  μια σειρά από Ψηφιακά Εργαλεία, όπως είναι η Κάρτα, το Μητρώο και το Ατομικό Σχέδιο Δράσης, που στοχεύουν στην καλύτερη στόχευση των προγραμμάτων απασχόλησης, αλλά και των επιδομάτων που θα χορηγούνται.

Ουσιαστικά, οι Υπουργικές Αποφάσεις ενεργοποιούν διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στον σχετικό νόμο και οι οποίες αφορούν το επίδομα εργασίας, ως κίνητρο οικονομικής ενίσχυσης των ανέργων που θα βρίσκουν δουλειά, αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και το bonus των 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν εργασία.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν τα εξής:

  • Για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, τα βοηθήματα, παροχές και διευκολύνσεις που έχει θεσπίσει η Πολιτεία θα καταβάλλονται με τα εκάστοτε εισοδηματικά (όχι τα περιουσιακά) κριτήρια που εφαρμόζονται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τα οποία είναι:

Α) Οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει.

Β) Οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Γ) Οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 € για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, ένας στους τρεις μακροχρόνια ανέργους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Από αυτούς:

– Οι 13.000 έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ

– Περισσότεροι από 15.000 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για πάνω από 5 χρόνια.

– 1.232 με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για πάνω από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν ακόμα και 20 χρόνια εγγεγραμμένοι, ενώ δηλώνουν εισοδήματα 50.000, 60.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ ετησίως και διαμένουν σε ακριβές περιοχές.

Εισοδηματικά κριτήρια δεν τίθενται για το τακτικό επίδομα ανεργίας και για το δικαίωμα συμμετοχής σε ενεργητικές πολιτικές που αφορούν την απασχόληση, την κατάρτιση και συμβουλευτική.

 

Με εισοδηματικά κριτήρια ΧΩΡΙΣ εισοδηματικά κριτήρια
Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας Ειδικό βοήθημα διακοπής των εργασιών της επιχείρησης/επίσχεσης Επίδομα ανεργίας
Ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων Βοήθημα Αποφυλακισμένων Δυνατότητα συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική)
Μπόνους 300 € για μακροχρόνια ανέργους Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανέργων έως 29 ετών*
Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών*
Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω*
Πρόγραμμα Επιταγών Θεάματος Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος
Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία

Από τις υπόλοιπες Υπουργικές Αποφάσεις, ενεργοποιούνται οι εξής διατάξεις του νόμου:

  • Η άρνηση τριών κατάλληλων θέσεων εργασίας συνεπάγεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια, ενώ η άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης συνεπάγεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για έξι μήνες, παράλληλα με τη διακοπή καταβολής παροχών και για τις δύο περιπτώσεις.
  • Καθιερώνεται το επίδομα εργασίας για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία, την περίοδο που εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων. Το επίδομα εργασίας ισούται με το 50 % του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.
  • Χορηγείται εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της ΔΥΠΑ πάνω από πέντε έτη, στην περίπτωση που καταρτίσουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Όριο τίθεται η 18η Απριλίου, ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου.

Ψηφιακά Εργαλεία

Πρόκειται για την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, που τίθενται στη διάθεση των ανέργων μέσω του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ.

Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ: Θα υπάρξει μετάπτωση των υφιστάμενων μητρώων στο νέο Ψηφιακό περιβάλλον από 1ης Ιανουαρίου 2023,χωρίς καμία ενέργεια των εγγεγραμμένων. Στο εξής οι αναζητούντες εργασία θα εγγράφονται στο Ψηφιακό Μητρώο, κατόπιν αίτησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ – gov.gr).

Το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, προϋπηρεσία, βιογραφικό σημείωμα και επαγγέλματα που αναζητούνται, πληροφορίες για το αν οι εγγεγραμμένοι δικαιούνται και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή άλλες παροχές και διευκολύνσεις.

Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ: Η κάρτα ανεργίας που υφίσταται σήμερα σε έντυπη μορφή καταργείται και αντικαθίσταται από την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους. Η Κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ούτως ώστε οι κάτοχοι της Κάρτας με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών και των επιδομάτων που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης: Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της Δ.ΥΠ.Α. σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία που είναι εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. και συναποφασίζεται από αυτούς. Περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ