Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Η τηλεργασία «ήρθε για να μείνει» – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι για την περίοδο μετά την πανδημία

Τηλεργασία και μετά την πανδημία, ζητούν οι εργαζόμενοι. Το μοντέλο της τηλεργασίας, φαίνεται ότι έχει απήχηση στους εργαζόμενους της χώρας. Τόση απήχηση, που η συντριπτική πλειονότητά τους, τάσσεται υπέρ της διατήρησης της απασχόλησης από απόσταση. Έρευνα της Focus Bari/YouGov δείχνει ότι υπέρ του νέου μοντέλου εργασίας που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού την τελευταία διετία, τάσσεται το 70% των ερωτηθέντων. Την ίδια στιγμή, διεθνής έρευνα της Ernst & Young, που διενεργήθηκε σε 9 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα και άντλησε στοιχεία από 1.000 επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε 25 διαφορετικούς κλάδους, δείχνει ότι σε ένα συντριπτικό ποσοστό (79%) οι εργοδότες προσανατολίζονται σε αλλαγές (μετριοπαθείς έως εκτεταμένες) για να στηρίξουν αυτό το υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Σε εγχώριο επίπεδο, η έρευνα της Focus Bari/YouGov δείχνει ότι ανά ηλικιακή ομάδα, οι πιο παραγωγικές κατηγορίες 25 – 44 ετών, έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικής αποδοχής της τηλεργασίας. Επίσης, η έρευνα που διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο, σε δείγμα 1.000 εργαζομένων, δείχνει ότι η χρήση αυτού του μοντέλου απασχόλησης, διευκολύνει όχι μόνο στο σκέλος των μετακινήσεων, που ασφαλώς περιορίζονται. Βοηθάει στην αύξηση του χρόνου που αξιοποιούν οι εργαζόμενοι με την οικογένεια, αλλά επιπρόσθετα, συνδράμει και στην καλύτερη οργάνωση του χρόνου εργασίας. Όλα αυτά, έχουν ως τελικό αποτύπωμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας  του εργαζόμενου. Βέβαια οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εργοδότες για να συνεχιστεί η τηλεργασία, αλλά σημειώνουν ότι αυτή η μορφή απασχόλησης ευνοεί και εκείνους, αφού μειώνονται τα ενοίκια, άρα και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας της Focus Bari/YouGov δείχνουν ότι το 39% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εργάστηκαν ή συνεχίζουν να εργάζονται από απόσταση την περίοδο της πανδημίας. Μόλις όμως το 7% δουλεύει συνεχώς με όρους τηλεργασίας, από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δηλαδή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Αντίθετα, στα διαστήματα όπου επιβλήθηκε lockdown αξιοποιήθηκε η τηλεργασία από το 19% των εργαζόμενων, ποσοστό που περιορίζεται στο 13% όταν γίνεται αναφορά στις περιόδους καραντίνας μαζί με κάποιες πρόσθετες μέρες. Όμως, η συντριπτική πλειονότητα όσων ρωτήθηκαν, δηλαδή το 61%, απάντησαν ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ με τηλεργασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ