Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Σε ποιους εργαζόμενους αυξάνεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Έως 200 ευρώ θα ανέρχεται εφεξής το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Πρόκειται για μια παροχή που χορηγείται σε όσους απασχολούνται στον τομέα της υγείας, αλλά και σε όσους εργάζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα με δύο ξεχωριστές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι Αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023.

Σύμφωνα με την πρώτη ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες. Εφεξής, θα ισχύουν τα εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 € (από 150 €, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

β) Β΄ Κατηγορία: 165 € (από 105 €)

γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 € (από 70 €)

δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 € (από 35 €)

ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 € (από 30 €).

Αξίζει να επισημανθεί πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%).

Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% – ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω:

Κατηγορία Γ (150 ευρώ): Φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιών, οδοντοτεχνίτες.

Κατηγορία Δ (105 ευρώ): Επόπτες Δημόσιας Υγείας

Επιπροσθέτως, διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος και σε εκείνους που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας. Ως τέτοια θεωρούνται τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Πυροσβεστικό Σώμα

Με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Μέχρι πρότινος, καταβαλλόταν το επίδομα της Α΄ κατηγορίας (150 €) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ, στην κατηγορία Α΄ (200 €) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

α) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

β) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης – διάσωσης.

γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων.

δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Υπολογίζεται πως και για τις τέσσερις κατηγορίες, ανέρχεται σε περίπου 5.000, ο αριθμός των δικαιούχων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ