Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ώρα εξαγγελιών – Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Σε διεύρυνση των δικαιούχων που θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Αιτία είναι αφενός η έντονη κριτική που έχει ασκηθεί από μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, επειδή στην ουσία χάθηκε η αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους, αφετέρου ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, που προέκυψε μόλις πρόσφατα και εντοπίστηκε από το Οικονομικό Επιτελείο.

Ουσιαστικά, η αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο, δίνει την απαραίτητη «ανάσα» στα δημόσια οικονομικά, ώστε να διευρυνθεί το πλήθος των δικαιούχων που θα λάβουν αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Οι σχετικές εξαγγελίες αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη από χθες ο πρωθυπουργός, από την Καστοριά, χθες, προανήγγειλε την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος,  σημειώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα στέκεται πάντα στους πολίτες και στους πιο αδύναμους» και φωτογράφησε την διεύρυνση των δικαιούχων, επισημαίνοντας ότι «οικονομία μας αναπτύσσεται πιο γρήγορα και το μέρισμα ανάπτυξης πάντα θα επιστρέφεται στους πολίτες». «Κάναμε ήδη σημαντικές κινήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως ήδη, «οι πιο πολλοί συνταξιούχοι είχαν αύξηση μετά από 12 χρόνια» ενώ επανέλαβε πως «για την προσωπική διαφορά θα υπάρξουν εξαγγελίες αυτή την εβδομάδα και για όσους δεν είδαν αύξηση».

Το επίδομα αναμένεται να δοθεί πριν από το Πάσχα και το ύψος του θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Όσο για τους δικαιούχους, αυτοί εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν έως τις 850.000, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έλαβε αύξηση για το τρέχον έτος. Στους δυνητικά δικαιούχους φαίνεται πως θα προστεθούν και όσοι έλαβαν μικρές αυξήσεις, στα επίπεδα των 10 ευρώ, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς ή λόγω κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το κονδύλι που θα απαιτηθεί γι’ αυτή την έκτακτη παροχή, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, περίπου.

Χωρίς το έκτακτο επίδομα αναμένεται να μείνουν περίπου 100.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις τους. Εκτιμάται όμως από το υπουργείο Εργασίας ότι είναι συνταξιούχοι που ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φορολογικού σκέλους της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία εφαρμόζεται από την 1.1.23 και μετά.

Το εν λόγω επίδομα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ και θα δοθεί κλιμακωτά. Οι μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, που αναμένεται να ωφεληθούν από αυτό, είναι οι εξής:

-Συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 800 – 1.000 ευρώ που δεν έλαβαν καμία παροχή ή αύξηση τους τελευταίους μήνες (έως 150.000 δικαιούχοι). Δεν έλαβαν δηλαδή επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, δεν είδαν αύξηση από το +7,75% λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και δεν επηρεάστηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ.

-Χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά (έως 250.000 άτομα). Έλαβαν τα Χριστούγεννα τα 250 ευρώ της «επιταγής ακρίβειας», όμως όλο το υπόλοιπο 2023 δεν θα δουν οποιαδήποτε βελτίωση στις συντάξεις τους, αφού η προσωπική διαφορά απορροφά το σύνολο της αύξησης.

– Συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 – 15.000 ευρώ (περίπου 150.000 άτομα). Πρόκειται για δικαιούχους, οι οποίοι λόγω κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν μια πολύ μικρή αύξηση στην σύνταξή τους, της τάξης των 3 – 5 ευρώ το μήνα. Είχαν όμως και προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μην λάβουν ούτε ευρώ στην τσέπη τους, από την  αύξηση 7,75%.

– Συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 15.000 – 20.000 ευρώ (έως 300.000 άτομα). Είναι δικαιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις έως και 1.600 ευρώ το μήνα, αλλά δεν έλαβαν παρά μόνο μια μικρή αύξηση από την κατάργηση της  φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ