Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Έρχονται «καλά νέα» για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά: Προαναγγελία πρωθυπουργού

«Κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα». Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες στην εκδήλωση κοπή της πίτας της Β3 Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Νότιου Τομέα Αθηνών ΟΝΝΕΔ, στην Αργυρούπολη.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ακούει το τελευταίο διάστημα κάποια «δικαιολογημένα παράπονα», όπως τα χαρακτήρισε, για το θέμα της προσωπικής διαφοράς. Όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Πρόκειται για το ζήτημα του επιδόματος προσωπικής διαφοράς που έχει εξαγγελθεί και από τον υπουργό Εργασίας,  Κωστή Χατζηδάκη. Το Οικονομικό Επιτελείο εκτιμά ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν απτά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τότε θα μπορεί να γίνει ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το ποσό που θα εκταμιευθεί, ώστε να δοθεί ως στήριξη στους συνταξιούχους που έχασαν τις αυξήσεις 7,75%, λόγω προσωπικής διαφοράς. Τα σενάρια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση είναι βασικά δύο: Ή να δοθεί το εν λόγω επίδομα (περίπου 300 ευρώ) σε 140.000 δικαιούχους, που έχασαν όλες τις προηγούμενες αυξήσεις που δόθηκαν και λαμβάνουν συντάξεις που κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ. Υπάρχει όμως και το σενάριο να χορηγηθεί ακόμα και σε όσους πήραν πολύ μικρές αυξήσεις, έως 20 ευρώ. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, οι δικαιούχοι θα αυξηθούν ίσως και πάνω από 700.000 άτομα, αλλά ταυτόχρονα, θα αυξηθεί σημαντικά και η δαπάνη.

Υπάρχουν πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, που θέλουν οι σχετικές εξαγγελίες να γίνονται ακόμα και εντός της εβδομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ