Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Απεργία ΕΦΚΑ: Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων – Αντιδράσεις της διοίκησης

Τεράστια ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24άωρη πανελλαδική απεργία, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στον ΕΦΚΑ. Τα ποσοστά ήταν ιδιαίτερα υψηλά, δείχνοντας ότι οι εργαζόμενοι στον Φορέα αντέδρασαν μαζικά στην απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να προχωρήσει σε ανάκληση αδειών, εν μέσω εορταστικών ημερών, λόγω του προβλήματος με τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν συνδικαλιστικά στελέχη, η κινητοποίηση κυμάνθηκε στα επίπεδα του 65% κατά μέσο όρο! Μάλιστα, στην Πάτρα η απεργία έφτασε το 90%, στη Θεσσαλονίκη το 70%, στα Τρίκαλα στο 68%, ενώ στο 60% ήταν η συμμετοχή στην Αθήνα.

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης πάντως, η απεργία της ΠΟΣΕ – ΕΦΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ, κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όχι όμως και της ΑΔΕΔΥ που συνεχίστηκε κανονικά. Η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, υπήρξε άμεση. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλούσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους! Μάλιστα, από τη διοίκηση του Φορέα εστάλη έγγραφο προς τους Διευθυντές, με το οποίο τους ζητούσαν να καλέσουν τους υπαλλήλους τους, να επιστρέψουν στην εργασία τους. Υπήρξαν καταγγελίες προς τα συνδικαλιστικά σωματεία του ΕΦΚΑ, ότι χτυπήθηκαν μέχρι και κάρτες εργαζομένων, εν τη απουσία τους, γεγονός που αν έχει συμβεί, ενδεχομένως να επιφέρει και δικαστική παρέμβαση.

Σε όλο αυτό το σκηνικό χάους και εκφοβισμού, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε εκ νέου 24άωρη απεργία, για σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου. Με ανοιχτό βέβαια το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και η συγκεκριμένη κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική, επιλέχθηκε η περαιτέρω κλιμάκωση της αντίδρασης των εργαζομένων.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι, κατά την εκτίμησή της, η απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν συνιστά «νόμιμο λόγο» για να απουσιάσουν την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του Φορέα, από την εργασία τους.

Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει τα εξής: «Ενημερώνουμε τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας των εργαζομένων που υπάγονται στην ΠΟΠΟΚΠ δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας που θέτει ο νόμος (επίδοση εξώδικης πρόσκλησης, 4ήμερη προθεσμία, δημόσιος διάλογος). Η απόφαση αυτή, επίσης, έρχεται σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 691/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απεργία της ΠΟΠΟΚΠ για τις 23 και 24 Δεκεμβρίου 2021. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει νόμιμη κήρυξη απεργίας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και η συμμετοχή των υπαλλήλων που υπάγονται στην ΠΟΠΟΚΠ στην «απεργία» αυτή δεν συνιστά νόμιμο λόγο για την απουσία τους από την εργασία τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ