Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Adecco έρευνα: Τι ζητούν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους

Ικανότητα διαχείρισης ανθρώπων και ομάδων, αποτελεσματική επικοινωνία και εργασιακή ηθική, είναι τα τρία πιο σημαντικά soft skills στα οποία δίνουν πολύ μεγάλη σημασία οι αυριανοί ηγέτες των επιχειρήσεων.

Ετήσια έρευνα του ομίλου Adecco με τίτλο #CtheFuture 4.0 δείχνει ανάγλυφα τη σημασία που δίνεται στα soft skills σε συντριπτικό ποσοστό (81%) για τους CEO’s του μέλλοντος, σε σχέση με τα hard skills. Ουσιαστικά, αναζητείται τρόπος η ηγεσία να αποκτήσει ενσυναίσθηση, έτσι ώστε να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτό να επιτευχθεί το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες όσων εργάζονται εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συγκεκριμένη έρευνα, το σκέλος της «Εργασιακής ηθικής» από την 6η θέση που κατατάχθηκε το 2022, σκαρφαλώνει στην 3η  θέση των προτιμήσεων, ένα χρόνο μετά. Η εν λόγω τοποθέτηση, είναι πιθανό να σχετίζεται με την ανάδειξη νέων τεχνολογικών τεχνητής νοημοσύνης (πχ ChatGPT), που εγείρουν νέα ζητήματα ηθικής ως προς την χρήση τους στην αγορά εργασίας. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην 4η  θέση της εν λόγω έρευνας βρίσκεται η «κριτική σκέψη» ως προς τις ικανότητες που πρέπει να έχουν οι αυριανοί ηγέτες των επιχειρήσεων, ενώ η πεντάδα συμπληρώνεται με τη «συναισθηματική νοημοσύνη».

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προτίμηση των συμμετεχόντων στο να θεωρούν πιο σημαντική την εργασιακή εμπειρία από την ίδια την εκπαίδευση, όταν πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση έτσι ώστε να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους. Αντίθετα, μόλις το 37% των νέων εργαζομένων, θεωρεί ότι το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει απαραίτητο για τα στελέχη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για συνέχιση της αυξητικής τάσης που είχε παρατηρηθεί από πέρσι στον συγκεκριμένο τομέα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 40 χώρες και συμμετείχαν 2.541 άτομα, κυρίως γυναίκες (83%), ηλικίας 18 – 30  ετών. Το 33% από αυτές φοιτά ακόμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 18% εργάζεται με όρους πλήρους απασχόλησης και το 19% εργάζεται αλλά σπουδάζει ταυτόχρονα. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ομίλου, με την κωδική ονομασία CEO for One Month 2023.

Η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή αποτελούν ένα πρόσθετο ζήτημα, που απασχολεί τους νέους εργαζόμενους. Συνδυαστικά, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για τις γεωπολιτικές κρίσεις, που ενδέχεται να επιδράσουν στην αγορά εργασίας που οι ίδιοι δραστηριοποιούνται.

Πάντως, σχεδόν ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα (45%) διαπιστώνει ότι με δεν μπορεί να βρει εργασία με ευκολία. Στον αντίποδα, μόλις το 16% δήλωσε ότι δεν αντιμετώπισε σχετικό πρόβλημα. Πρόκειται για αντιστροφή των αποτελεσμάτων της περσινής έρευνας, αφού τότε, οι προσλήψεις είχε διαπιστωθεί ότι πραγματοποιούνταν με μεγαλύτερη ευκολία. Ουσιαστικά, το στοιχείο αυτό, σηματοδοτεί και την προετοιμασία, σε επίπεδο επιχειρήσεων, για αλλαγή της στρατηγικής τους, ελέω ενδεχόμενης ύφεσης.

Παράλληλα διατηρείται  σε υψηλά ποσοστά (82%) το σκέλος της ευέλικτης εργασίας. Πρόκειται για το βασικότερο ίσως εύρημα της έρευνας, που οδηγεί στο συμπέρασμα της ανάγκης που έχουν οι εργαζόμενοι ώστε να ισορροπήσουν την προσωπική, με την επαγγελματική τους, ζωή. Ουσιαστικά, διαπιστώνεται  η ανάγκη που υπάρχει ώστε οι εργοδότες να προσφέρουν ένα μοντέλο εργασίας που θα συνδυάζει την ευελιξία, αλλά και το παραδοσιακό  οκτάωρο.

Η εξ αποστάσεως εργασία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικά και ζητείται από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να παραμείνει η σύνδεση ανάμεσα στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας και στους Οργανισμούς που απασχολούνται. Στο πλαίσιο αυτό, σε ένα ποσοστό 64%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, πιστεύουν ότι οι ηγέτες των εταιριών είναι αρκετά εκπαιδευμένοι, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στο νέο μοντέλο απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ