Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Παράλληλη ασφάλιση: Αγώνας δρόμου για τον επανυπολογισμό ώστε να δοθούν τα ποσά στους δικαιούχους

Η παράλληλη ασφάλιση και η διαδικασία καταβολής των προσαυξήσεων σε όσους δικαιούνται επί των συντάξεων που ήδη χορηγούνται, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων

Στον ΕΦΚΑ έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 150.000 περιπτώσεις, για τις οποίες ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία. Άρα, σε όποιες εξ αυτών οφείλονται ποσά λόγω παράλληλης ασφάλισης, επίσης δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια. Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, αλλά και από μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς), οι οποίοι είχαν διαδοχική ασφάλιση, άρα για κάποιο χρονικό διάστημα του εργασιακού τους βίου, είχαν ένσημα και από μη μισθωτή απασχόληση. Το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιοποιηθεί συνολικά το αρχείο του Φορέα, ήταν η βασική αιτία της καθυστέρησης του επανυπολογισμού. Η εμπλοκή της παράλληλης ασφάλισης όμως, πιέζει τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν λύση στον γρίφο και να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς το σκέλος του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της παράλληλης ασφάλισης, έχουν εντοπιστεί περίπου 15.000 δικαιούχοι. Πρόκειται για «νέους» συνταξιούχους, αφού έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16) δηλαδή μετά την 13η Μαΐου 2016. Ήδη έχουν καταβληθεί τα ποσά που οφείλονται ως προσαύξηση σε περίπου 2.000 εξ αυτών των δικαιούχων. Η διαδικασία όμως προχωράει με αργό ρυθμό αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνουν το πρόβλημα με το μη επανυπολογισμό σε κάποιες εξ αυτών των περιπτώσεων. Επίσης, εκτός από τις προσαυξήσεις, προκύπτουν και σημαντικά ποσά ως αναδρομικά, που επίσης πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους. Με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις φτάνουν έως και τα επτά έτη, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν εντοπιστεί δικαιούχοι, στους οποίους οφείλονται αναδρομικά, που υπερβαίνουν τα 35.000 ευρώ. Άλλωστε κατά μέσο όρο, οι προσαυξήσεις που καταβάλλονται επί των κύριων συντάξεων κινούνται στα επίπεδα των 300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ορισμένες πολύ ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων, με προσαυξήσεις ακόμα και πάνω από τα 450 ευρώ το μήνα.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι εντός του καλοκαιριού να καταστεί εφικτό ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις εκκρεμότητες, τόσο ως προς το σκέλος των προσαυξήσεων, όσο και ως προς το σκέλος των αναδρομικών, να έχει καλυφθεί. Όμως στον ΕΦΚΑ γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις, που λόγω του ειδικού χαρακτήρα τους, θα καθυστερήσουν και άλλο να εκκαθαριστούν.

Παράλληλα έχει τεθεί και θέμα καταβολής προσαυξήσεων στους λεγόμενους «παλαιούς» συνταξιούχους. Το σχετικό συμπληρωματικό υπόμνημα που υποβλήθηκε επί της αρχικής μηνυτήριας αναφοράς, από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει κινητοποιήσει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε να εντοπιστούν τυχόν τέτοιες περιπτώσεις. Ακολούθως θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνει και με ποιο τρόπο η καταβολή τυχόν οφειλομένων που μπορεί να προκύψουν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, αφού τυχόν αναδρομικά ανατρέχουν σε πολύ παλαιότερα έτη, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα όποια ποσά προκύψουν να πρέπει να καταβληθούν σε κληρονόμους και όχι στους ίδιους τους δικαιούχους, που έχουν φύγει πια από τη ζωή.

Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλισμένοι δικαιούνται, για το διάστημα της παράλληλης ασφάλισής τους έως το 2016, προσαύξηση 0,075% στο ποσοστό αναπλήρωσης, για κάθε έτος ασφάλισης, που πρέπει να χορηγηθεί ως προσθήκη στη σύνταξη που ήδη καταβάλλεται, καθώς πλήρωναν εισφορές ταυτόχρονα σε δύο Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που δικαιούνται της σχετικής προσαύξησης είναι οι εξής:

  • Ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον πρώην ΟΑΕΕ.
  • Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί (ασφάλιση στο πρώην ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ