Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Τα 67 έτη και πώς το προσδόκιμο ζωής μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση

Επανεξέταση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής της χώρας, προτίθεται η Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει από το 2027 και μετά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησής τους.

Σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας που υπάρχει από το 2010, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται διατεθειμένο να ελέγξει, μετά από τρία έτη, ποια είναι η κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας και εάν χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αύξησης των ορίων ηλικίας, αν διαπιστωθεί στην πράξη ότι προκύπτει πρόβλημα λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος. Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει σχετική Αναλογιστική Μελέτη, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης και να αναλυθούν μια σειρά από δεδομένα, όπως είναι και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τυχόν επανεξέταση ορίων ηλικίας, ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξησή τους.

Σήμερα, τα όρια ηλικίας έχουν κλειδώσει σε δύο βασικές κατηγορίες: Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 62 έτη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα) είτε στα 67 έτη, με συμπληρωμένη απλώς μια 15αετία (4.500 ένσημα).

Όλες οι προγενέστερες «ειδικές περιπτώσεις» συνταξιοδότησης, έχουν καταργηθεί από το 2015 και μετά, καθώς τότε δόθηκε με νόμο, το περιθώριο των επτά ετών, για να «κλειδώσουν» τα βασικά όρια συνταξιοδότησης. Έτσι, από το 2022 και μετά ισχύουν οι ανωτέρω δύο βασικές προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης, σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (ν.3863/2010), από το 2024 θα γίνεται έλεγχος, για ενδεχόμενο ανακαθορισμό ορίων ηλικίας, στη βάση του 65ου έτους. Μάλιστα, ως χρονικό διάστημα αξιοποίησης, επρόκειτο να ληφθεί η δεκαετία 2011 – 2020, βάσει του συγκεκριμένου νόμου. Όμως, σε μεταγενέστερο χρόνο, το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μεταρρύθμιση των ορίων ηλικίας και δημιουργήθηκε ως βάση, το 67ο έτος. Έτσι, ήδη έχει ξεπεραστεί και καλυφθεί η συγκεκριμένη προϋπόθεση. Ενδεχόμενη επανεξέταση των ορίων ηλικίας, εκτιμάται από νομικούς κύκλους, ότι ακόμα και αν γίνει το 2027, δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Άλλωστε, ακόμα και αν αξιοποιηθεί η προβολή που έχει ήδη γίνει, σε σχέση με το δημογραφικό, που εκτιμάται ότι θα έχει υποχωρήσει το πληθυσμός της χώρας κατά περίπου 3 εκατ. άτομα, μέχρι το 2060, είναι πρόβλημα που αναμένεται να επιδράσει στο Ασφαλιστικό Σύστημα σε βάθος χρόνων και όχι τόσο άμεσα.

Επίσης, ειδικά σε σχέση με τις αντοχές του Ασφαλιστικού Συστήματος, υπάρχουν σύμφωνα με ειδικούς στην Κοινωνική Ασφάλιση, τρεις μεταβλητές που καθορίζουν τη βιωσιμότητά του. Η πρώτη είναι η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και ο ρυθμός ανάπτυξης. Η δεύτερη είναι η πορεία της αγοράς εργασίας. Εκεί ειδικά, σημαντικό ρόλο ως προς τις αντοχές του Ασφαλιστικού Συστήματος, παίζουν η αδήλωτη εργασία και η μείωσή της, η αύξηση των μισθών και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που συνολικά αυξάνουν τα έσοδα στον ΕΦΚΑ. Το δημογραφικό έρχεται στην τρίτη θέση των σχετικών μεταβλητών, ως προς τη σπουδαιότητά του.

Από την Κυβέρνηση πάντως υπάρχουν τοποθετήσεις που δίνουν την εικόνα ότι οι όποιες αυξήσεις ορίων ηλικίας, δεν είναι πολύ μακριά. Η αρχική δήλωση έγινε από τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «κάποια στιγμή θα γίνει αυτό». Άλλωστε, η παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, που έσπευσε να υπενθυμίσει μέσω social media, ότι η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής πραγματοποιείται από τα 65 έτη και άνω, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κάνει  λόγο  για «κρυφή ατζέντα» της Κυβέρνησης, αλλά και για κίνδυνο να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος, για ζητήματα εργασιακά και ασφαλιστικά, Γιώργος Μουλκιώτης, επανέλαβε την πρόταση που έχει κατατεθεί και στο παρελθόν να καταργηθεί το «επίμαχο» άρθρο 11 του ν. 3863/2010, που αναφέρεται σε επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αιτία το γεγονός ότι αυτά τα όρια ηλικίας, αυξήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, καλύπτοντας έτσι, τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ