Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (Δελτίο Τύπου)

Μην διανοηθείτε να αυξήσετε ξανά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! Το… γαϊτανάκι των δηλώσεων των τελευταίων ημερών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πρέπει να σταματήσει «εδώ και τώρα». Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάρει θέσει επίσημα και να δώσει τέλος στις «φήμες» και στις «διαρροές».

Δεν μπορεί, εν μέσω γενικής ακρίβειας και κρίσης τιμών, η Κυβέρνηση να δημιουργεί τέτοιο κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε μόλις πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και είναι το λιγότερο υποκριτικό, να έρχεται στο προσκήνιο θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Γιατί η σημερινή Κυβέρνηση, όταν ζήτησε την ψήφο των πολιτών (άρα και των σημερινών εργαζόμενων και αυριανών συνταξιούχων), δεν ξεκαθάρισε τη θέση της; Γιατί τώρα, με δηλώσεις υπουργών, επιχειρείται «από το παράθυρο» να μπει ένα τέτοιο θέμα, στη δημόσια συζήτηση; Είναι ντροπή να υπάρχει  «κρυφή ατζέντα»…

Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι:

  • Τα όρια ηλικίας ρυθμίστηκαν το 2012 και το 2015. Τότε αποφασίστηκε (και ισχύει ακόμα και σήμερα), να υπάρξει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 έτη με 15αετία ή τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.
  • Η παρέμβαση που έγινε το 2010 με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (ν.3863/2010), αφορούσε μελλοντικό επανέλεγχο του Ασφαλιστικού Συστήματος, σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, αλλά με όριο τα 65 έτη!

Συνεπώς, αφού ήδη το γενικό όριο ηλικίας, είναι στα 67 έτη, δηλαδή υψηλότερο από τα 65 έτη που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός επανελέγχου, γιατί η Κυβέρνηση ξαναφέρνει αυτό το θέμα στο προσκήνιο; Άλλωστε η Ελλάδα, έχει από τα υψηλότερα όρια ηλικίας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι το προσδόκιμο ζωής, που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας, για να ανοίξει θέμα ορίων ηλικίας, τα τελευταία χρόνια και λόγω πανδημίας, μειώθηκε!

Αν πρόκειται για… αστοχία του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου και για μια δήλωση που δεν έπρεπε να γίνει, ας ξεκαθαριστεί και αυτό. Όμως, στο ΕΝΔΙΣΥ, δεν πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει «άστοχες» ενέργειες, μάλλον το αντίθετο μας έχει αποδείξει έως τώρα. Θυμίζουμε αντίστοιχες «άστοχες» δηλώσεις υπουργών, που απέτρεπαν τους συνταξιούχους από το να κάνουν αγωγές για τα αναδρομικά τους. Τώρα, οι συνταξιούχοι αυτοί, χάνουν τα λεφτά που δικαιούνται…

Σε κάθε περίπτωση, το Δίκτυο καλεί τους συνταξιούχους, αλλά και τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ορίων ηλικίας, να βρίσκονται σε επιφυλακή. Δεν θα επιτρέψουμε να «ανοίξει θέμα» Ασφαλιστικού, εν μέσω παρατεταμένων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όταν βελτιώνεται το ΑΕΠ της χώρας, τότε πρέπει να βελτιώνονται και τα έσοδα προς τον ΕΦΚΑ, από τις ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, δεν πρέπει να υφίσταται θέμα βιωσιμότητας, τουλάχιστον επί τους παρόντος.

Γι’ αυτό καλούμε το υπουργείο Εργασίας, να δώσει επίσημα στοιχεία στη δημοσιότητα: Ποια είναι η πορεία του ΕΦΚΑ; Υπάρχει ο κίνδυνος το Ταμείο να καταγράψει ελλείμματα; Γιατί τα έσοδα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο θα έπρεπε;

Μην τα φορτώνουμε όλα στους σημερινούς και στους αυριανούς συνταξιούχους, κύριε Μητσοτάκη. Επιτέλους, ας μπει ένα όριο στην εξαθλίωση. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής. Δεν έχει δικαίωμα κανένας… Τσακλόγλου και κανένας Γεωργιάδης, να τους ανατρέπει τα όνειρα. Αφήστε μας να ονειρευόμαστε και σταματήστε (σχεδόν σαδιστικά) να μας τιμωρείτε. Δεν το αξίζουμε.

Το ΕΝΔΙΣΥ είναι εδώ, έτοιμο να αντιδράσει, αν χρειαστεί.

Κάτω τα χέρια από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Χατζόπουλος                                                                            Πόπη Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ