Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Έναρξη εφαρμογής σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Σε τράπεζες χωρίς όριο εργαζομένων και σε σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 απασχολούμενους, πανελλαδικά, θα πραγματοποιηθεί η πιλοτική εκκίνηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, την 1η Ιουλίου. Θα προηγηθεί ο Ιούνιος, όπου σε αυτούς τους κλάδους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη απογραφή.

Πρόκειται για τις πρώτες ημερομηνίες εφαρμογής του νέου μοντέλου «ψηφιακής παρακολούθησης» της αγοράς εργασίας, που θα γίνεται εφεξής «σε πραγματικό χρόνο».

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία και της ΓΓ Εργασίας, Άννας Στρατινάκη.

Χρονολογικά, το επόμενο βήμα θα γίνει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, όταν και θα πρέπει να απογραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2 και οι επιχειρήσεις των υπόλοιπων κλάδων, με προοπτική την επέκταση του μέτρου σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Μάλιστα, ο κ.  Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι το μοντέλο της ψηφιακής κάρτας θα εφαρμοστεί ακόμα και σε μικρές επιχειρήσεις, για όρους κοινωνικής  δικαιοσύνης.

Η οργάνωση του χρόνου εργασίας και η υλοποίηση του, δηλαδή ωράριο, τηλεργασία, υπερωρίες, υπερεργασία, βάρδιες, ρεπό και κάθε είδους άδεια, θα αποτυπώνονται στο εξής με ηλεκτρονικό τρόπο. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα είναι άμεσα προσβάσιμα για εργαζόμενους, εργοδότες και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι εφαρμογές, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για τον σκοπό αυτό, θα είναι οι: myErgani mobile app (για κινητό τηλέφωνο) και myErgani web portal (για υπολογιστή).

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με το νέο σύστημα αντιμετωπίζεται αποφασιστικά η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ