Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Η προσωπική διαφορά εξαφανίζει τις μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις

Έτος αυξήσεων στις συντάξεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2023. Εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση προτίθεται να βελτιώσει το εισόδημα των συνταξιούχων, μετά από μακροχρόνια περίοδο όπου οι συντάξεις παρέμεναν «παγωμένες». Το ποσοστό των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα και από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί έως τώρα, προκύπτει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο οι όποιες αυξήσεις να κυμανθούν στα επίπεδα του 5%, κατά μέσο όρο. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι είναι να μην δοθούν οριζόντιες αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, στις αποφάσεις που θα ληφθούν στα τέλη του φθινοπώρου, να υπάρχει η προοπτική μεγαλύτερου ποσοστού αύξησης για πιο μικρά εισοδήματα (πχ έως 600 ευρώ να δοθεί αύξηση 7%). Όμως, το ποσοστό αυτό θα ισοσκελίζεται με μικρότερη αύξηση για υψηλότερα εισοδήματα.

Μόνο που υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» της προσωπικής διαφοράς. Το μέτρο δηλαδή, που οδηγεί σε λογιστικά διαφορετικά ποσά συνταξιούχων από τα πραγματικά. Χωρίς να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, οι όποιες αυξήσεις είναι πιθανό να μην έχουν πρακτικό αποτύπωμα για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα κρίνει εάν οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές, ή λογιστικές. Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι σε ένα ποσοστό άνω του 40%, οι συνταξιούχοι θα τύχουν μόνο λογιστικής αύξησης. Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους, είναι τέτοια η προσωπική διαφορά που έχει δημιουργηθεί, ώστε μια αύξηση της τάξης του 5%, δεν αρκεί για τον μηδενισμό της. Απλώς θα προκύψει περιορισμός του ποσού που λογίζεται ως προσωπική διαφορά και σε καμία περίπτωση δεν θα προκύψει πραγματική αύξηση.

Αντίστοιχα βέβαια θα υπάρξουν περίπου 1,3 – 1,4 εκατ. συνταξιούχοι που πράγματι θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Μόνο που με τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, είναι πιθανό αυτές οι αυξήσεις να μην καλύπτουν την μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ