Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Χατζηδάκης: 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα με δυσκολίες πρόσβασης – Ίσες ευκαιρίες για όλους

Τουλάχιστον 74.000 νέες θέσεις απασχόλησης, προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, για άτομα με δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία» που διοργάνωσε χθες το υπουργείο σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία προγραμμάτων ειδικά για νέους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, για μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, για πολίτες με αναπηρία και για τοπικές κοινωνίες που καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Παράλληλα, έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε άλλες 10 παρεμβάσεις που προωθούνται ώστε να διασφαλιστεί ότι η ισότητα ευκαιριών στην αγορά εργασίας θα ενταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

1.Δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 θέσεων σε ΚΔΑΠ.

2.Δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

3.Επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30 με στήριξη του όλου προγράμματος κατά 50% από πόρους του Υπουργείου Εργασίας.

4.Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, σε 32 Δήμους όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

5.Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ για νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.

6.Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

  1. Την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030.

Για τα άτομα με αναπηρία:

  1. Την Κάρτα Αναπηρίας που θα βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

9.Τον Προσωπικό Βοηθό, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για 1.000 άτομα με αναπηρία κάνοντας λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητά τους.

10.Την υποστηριζόμενη απασχόληση.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Με κοινή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Χατζηδάκη για το γεγονός ότι «έχει διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και κόβει επιδόματα από τα πιο φτωχά νοικοκυριά και αποκλείει τους ανάπηρους από την εργασία στο δημόσιο.»

«Αποτελεί πρόκληση ο κ.Χατζηδάκης που έχει διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και έχει επιβάλλει τις πιο αντεργατικές ρυθμίσεις να δηλώνει υπερήφανος για όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και των ίσων ευκαιριών στην εργασία. Μία κυβέρνηση που συστηματικά προωθεί την ελαστική και φθηνή εργασία, υπονομεύει τα κοινωνικά δικαιώματα και το Κοινωνικό Κράτος, διευρύνει τις ανισότητες, τροφοδοτεί την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και στηρίζει τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ