Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22.3 C
Athens

ΕΦΚΑ: «Στις ράγες» η επιστροφή ποσών σε εργαζόμενους Τραπεζών και ΔΕΚΟ από λάθος παρακράτηση εισφοράς

Το καθοριστικό «βήμα», έστω και με πολύ αργό ρυθμό, πραγματοποιεί ο ΕΦΚΑ, ώστε χιλιάδες εργαζόμενοι σε Τράπεζες και σε ΔΕΚΟ, να λάβουν αναδρομικά ποσά από την επιστροφή της αυξημένης παρακράτησης εισφοράς.

Πρόκειται για την εισφορά υγείας 0,4% για το πρώην Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), που ο Φορέας για την περίοδο 2017 – Ιανουάριος 2020, παρακρατούσε 0,85%. Μετά από παρεμβάσεις συνδικαλιστικών σωματείων, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να γνωστοποιήσει τις χρονικές περιόδους, όπου θα μπορούν οι Τράπεζες και οι ΔΕΚΟ (πχ ΟΤΕ), να υποβάλλουν συμπληρωματικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Εκεί θα φαίνεται με ακρίβεια ο αριθμός των εργαζομένων και τα ποσά που παρακρατήθηκαν, έτσι ώστε να επιστραφούν στους δικαιούχους. Βέβαια, η διαδικασία που έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ένα έτος, πρόκειται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά! Ακριβέστερα, οι τελευταίες ΑΠΔ θα πρέπει να υποβληθούν στον ΕΦΚΑ τον Ιούνιο του 2023…

Συνδικαλιστικές πηγές εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι περίοδοι υποβολής των συμπληρωματικών ΑΠΔ, όπως προκύπτει από  έγγραφο του ΕΦΚΑ, είναι οι εξής.

*Για το 2017, η υποβολή ΑΠΔ θα μπορεί να γίνει εμπρόθεσμα έως την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022.

*Για το 2018, η υποβολή ΑΠΔ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023.

*Για το 2019, που συμπεριλαμβάνει και τον Ιανουάριο του 2020, η εμπρόθεσμη υποβολή ΑΠΔ θα πρέπει να γίνει έως την Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2023.

Οι ΑΠΔ θα πρέπει να υποβάλλονται από τους εργοδότες στην διεύθυνση Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ