Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Ο Χατζηδάκης «στο μάτι του κυκλώνα»: Φραστική επίθεση από εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη! (video)

Με… παρατράγουδα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη στη Θεσσαλονίκη,  επ’ αφορμή της 85ης ΔΕΘ. Απολυμένοι – πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, προπηλάκισαν τον υπουργό Εργασίας στο κέντρο της πόλης!

«Μας καταστρέψατε»! «Δεν έχουν τα παιδιά μου να φάνε». «Εσείς έχετε φέρει τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση». Με σκληρές φράσεις, απολυμένοι από τη ΒΦΛ, πραγματοποίησαν φραστική επίθεση στον υπουργό Εργασίας. Ο κ. Χατζηδάκης παρακολουθούσε απαθής την αντίδραση των εργαζομένων,  καθώς δεν περίμενε ότι ένας καφές που προσπάθησε να πιεί με την παρέα του, στην καφετέρια που βρίσκεται στην είσοδο του ξενοδοχείου Electra Palace, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πόλη, ελέω εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, θα κατέληγε σε τέτοιο επεισόδιο.

Ήταν τέτοια η ένταση των απολυμένων, πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση, ώστε πραγματικά χρειάστηκε η επέμβαση των ψυχραιμότερων για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο κ. Χατζηδάκης προσπάθησε δίχως να απαντήσει να αποφύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά». Όμως και μόνο η παρουσία του εκεί, αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους απολυμένους. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, ο πάγκος που χώριζε του απολυμένους από τον υπουργό, κόντεψε να διαλυθεί από τα χτυπήματα των αγανακτισμένων πολιτών!

«Το βάζεις στα πόδια, είσαι λαγός», φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, όταν ο κ. Χατζηδάκης, αποφάσισε να αποχωρήσει από την καφετέρια, καθώς διαπίστωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υπήρχε δυνατότητα να επέλθει ηρεμία και να λήξει το επεισόδιο. «Καρκίνο έχω εδώ και τρία χρόνια, πες μου πώς θα ζήσω τώρα που είμαι χωρίς δουλειά», απορούσε ένας από τους απολυμένους της ΒΦΛ, απευθυνόμενος στον υπουργό.

Η αγανάκτηση των απολυμένων εστιάζεται στο γεγονός ότι ο επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης του εργοστασίου,  ενώ έχει δημιουργήσει σωρεία χρεών προς το δημόσιο, συνεχίζει να δρα, χωρίς να του έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος. Οι εργαζόμενοι – απολυμένοι θεωρούν ότι η Πολιτεία καλύπτει τον εν λόγω επιχειρηματία, με αποτέλεσμα εκείνος να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις προσωπικού. Συνολικά, απομακρύνθηκαν από την εργασία τους,  133 εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το ΑΣΕ αποφάνθηκε ότι οι απολύσεις είναι νόμιμες. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός που είχε καταθέσει η επιχείρηση, με τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, ήταν του… 2014!

Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να κατευνάσει  τα πνεύματα και να τονίσει ότι θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά οι απολυμένοι ήταν «εκτός εαυτού».

«Χορτάσαμε από λόγια», «φτάνουν τα λόγια», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση των πρώην εργαζομένων της ΒΦΛ. Μάλιστα, υπήρξε εκπρόσωπος των εργαζομένων που γνωστοποίησε στον υπουργό Εργασίας, ότι ο επιχειρηματίας έχει καταθέσει αγωγές εναντίον τους και τους ζητάει ένα υπέρογκο ποσό ως αποζημίωση!

Τελικά, με έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα, ο κ. Χατζηδάκης αποχώρησε από το σημείο, υπό την προστασία της συνοδείας του. Μπήκε στο  ξενοδοχείο Electra Palace όπου είχε καταλύσει και το συγκεντρωμένο πλήθος έμεινε για ώρα στην είσοδο φωνάζοντας συνθήματα: «Χατζηδάκη, Μητσοτάκη, μήπως είσαι του Λαυρέντη το τσιράκι;»

Δείτε εδώ το σχετικό video με το επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και στους απολυμένους από τα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ