Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Εργαζόμενοι-ανεμβολίαστοι – Σφίγγει ο κλοιός – Όλα τα νέα μέτρα

Μόνο με υποχρεωτικό τεστ αντιγόνου, θα επιτρέπεται από σήμερα,  Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, να το πράξουν.

Το τεστ, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, θα είναι υποχρεωτικό και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, το  κόστος του θα είναι στα 10 ευρώ και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Εάν αυτό είναι αρνητικό, τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να εκδίδει σχετική ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr. Η βεβαίωση θα πρέπει να ελέγχεται από τον εργοδότη υποχρεωτικά μέσω της εφαρμογής covid free app.

Το εν λόγω μέτρο αφορά όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανεξάρτητα εάν εργάζονται στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε δημόσιες δομές, από σήμερα, τεστ για κορωνοϊό μπορούν να κάνουν μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι.

Γενικότερα, στους χώρους εργασίας, ο εργοδότης θα πρέπει να γνωρίζει  ποιοι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ελέγχει για την εγκυρότητα των αρνητικών τεστ που θα του υποβάλλονται.

Επίσης, σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους ισχύουν από σήμερα, τα ακόλουθα:

  • Κλειστοί χώροι εστίασης: Είσοδος μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει προ έξι μηνών, το πολύ.
  • Γήπεδα: Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει,  έως και πριν από ένα εξάμηνο.
  • Θέατρα, σινεμά, αρχαιολογικοί χώροι: Επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους. Πρέπει όμως να έχουν πραγματοποιήσει rapid test, το αργότερο πριν από 48 ώρες. Δίνεται το δικαίωμα στις εταιρίες να αποφασίσουν να επιτρέψουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους. Τότε θα λειτουργούν με 100% χωρητικότητα.
  • Κλειστά γυμναστήρια: Είσοδος σε ανεμβολίαστους μόνο με rapid test που διενεργήθηκε πριν από 48 ώρες. Παρέχεται το δικαίωμα λειτουργίας ως Covid Free με χωρητικότητα στο 100%.
  • Συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους: Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ