Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Χατζηδάκης – ΕΣΕΕ: Στήριξη εμπορίου για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, εκτιμά η ΕΣΕΕ ότι θα στηριχθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στο εμπόριο, που βρίσκονται σε ορατό κίνδυνο. Με τη λήξη του μέτρου της αναστολής σύμβασης, είναι χιλιάδες εκείνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σκέφτονται πολύ σοβαρά το «λουκέτο» αδυνατώντας να καλύψουν τα δυσανάλογα ασφαλιστικά και φορολογικά χρέη που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες, ελέω πανδημίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, θα είναι δραματική η αύξηση της ανεργίας στη χώρα. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον Κωστή Χατζηδάκη, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων.

Άλλωστε ο κλάδος είναι ο πιο σημαντικός εργοδότης της χώρας με 720 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι έμποροι υπογράμμισαν ότι ο όγκος των ασφαλιστικών και των φορολογικών οφειλών που έχει συσσωρευτεί είναι τεράστιος και απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Με τη λήξη του μέτρου της αναστολής σύμβασης απειλείται η διατήρηση του ίδιου αριθμού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, μετά από μια πολύμηνη περίοδο, που λόγω κορονοϊού ο τζίρος ήταν από υποτονικός έως μηδενικός.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ ζήτησε και πάλι ο προσδιορισμός των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους.

Η αγορά χρειάζεται οξυγόνο

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εργασίας μίλησε για «πρώτη προτεραιότητα» αναφορικά με την στήριξη της αγοράς εργασίας, ειδικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναστολών συμβάσεων. Αποκάλυψε ότι εξετάζεται «πακέτο μέτρων» σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα προγράμματα κατάρτισης, όπου -όπως είπε- ζητούμενο είναι ο συνδυασμός ταχύτητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στην ΕΣΕΕ οι βασικοί άξονες του υπό κατάρτιση εργασιακού νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του σχεδίου για την μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλόγλου να τονίζει –μεταξύ άλλων- ότι σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ