Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Τσακλόγλου: Αυτά είναι τα 9 μέτρα που θα ξεμπλοκάρουν την απονομή των εκκρεμών συντάξεων

Προτάσεις, με τις οποίες θα αντιμετωπιστεί άμεσα το «καυτό» θέμα των απονομών εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης, κατέθεσε στη Βουλή χθες ο Πάνος Τσακλόγλου. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Εργασίας, παρουσίασε ένα πλάνο, που στοχεύει να ενεργοποιήσει «εδώ και τώρα» ώστε εντός του έτους, το πρόβλημα να έχει διορθωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε εννέα μέτρα, που συνδυαστικά μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Βέβαια, από τα στοιχεία που παρουσίασε φαίνεται ότι οι εκκρεμότητες είναι 281.000 και όχι 360.000 όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες…

Ακόμα και έτσι, για να απονεμηθούν οι 154.000 κύριες, οι 120.000 επικουρικές συντάξεις και τα μόλις 6.822 εφάπαξ, προτείνονται τα εξής:

– Πρόσληψη ενός project manager, από τον ιδιωτικό τομέα, με αποκλειστικό αντικείμενο την επιτάχυνση της απονομής εκκρεμών συντάξεων.

– Δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, με εμπειρία στο θέμα της απονομής συντάξεων.

– Συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένο στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

– Αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον e-ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

– Προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια στον e-ΕΦΚΑ.

– Προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ, ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες.

– Αγορά φορητών υπολογιστών, ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

– Κωδικοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να γίνεται η επεξεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων συνταξιοδοτικών αιτημάτων από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα απονομής συντάξεων.

– Ενίσχυση των αρμοδίων υποκαταστημάτων με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή με παράλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Βέβαια, κατά τον κ. Τσακλόγλου, το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά όταν επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που θα σημάνει την ψηφιοποίηση των συστημάτων απονομής σύνταξης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ