Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Υποχώρηση Χατζηδάκη… κατά το ήμισυ στην τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού

Μερική αναδίπλωση πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού που θα χορηγείται εφεξής για εργαζόμενους – γονείς, των οποίων τα παιδιά θα νοσήσουν από κορωνοϊό. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες από μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και από σύσσωμη την αντιπολίτευση, που έπρεπε να γίνει έστω και μικρή βελτιωτική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, με τρεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Εργασίας επαναφέρει από το «παράθυρο» την παλαιότερη διάταξη, με τις υπερωρίες που θα πρέπει να δουλεύουν όσοι εργαζόμενοι νοσήσουν οι ίδιοι από Covid – 19. Μόνο που τώρα, η διάταξη θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Εξηγούμαστε:

Η αποζημίωση για την τέταρτη ημέρα άδειας, σε περίπτωση νόσησης των παιδιών εργαζόμενων – γονέων, που θα χορηγείται από τον ΕΦΚΑ, από 50% που ήταν αρχικά, αυξάνεται στο 100%. Διατηρείται ανέπαφη ωστόσο, η αποζημίωση στο 50% για τις τρεις πρώτες μέρες αδείας, που καταβάλλει ο εργοδότης.

Επίσης, με άλλες παρεμβάσεις στην ίδια τροπολογία, αποφασίστηκε ότι δεν θα προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό. Επιπλέον, καθορίζεται ότι για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, η προηγούμενη διάταξη (άρθρο 15 ν. 4722/20), εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν  αυτά. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης όμως διάταξης, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι  ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση. Το μέτρο αυτό, αφορά όμως μόνο ανεμβολίαστους, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει πια, καθώς μόνο αυτής της κατηγορίας εργαζόμενοι, μπορούν να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας.

Έτσι, με βάση τις τελευταίες αλλαγές, στην τροπολογία ισχύουν τα εξής για την περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία και έως της 15 Απριλίου:

  • Η άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που θα νοσήσουν από κορωνοϊό τα παιδιά τους, από 14 μέρες μειώνεται σε 5 μέρες.
  • Από τις 5 μέρες, οι 4 αποτελούν ειδική άδεια και η μία θα αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζόμενου. Αν δεν έχει υπόλοιπο κανονικής αδείας, η πέμπτη μέρα θα αφαιρείται από οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται.

Οι τέσσερις μέρες ειδικής άδειας αμείβονται ως εξής: Οι τρεις μέρες από τον εργοδότη του εργαζόμενου, στο 50% του ημερομίσθιού του και η τέταρτη μέρα από τον ΕΦΚΑ (στο 100% πια, από 50% που ήταν αρχικά). Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής, πραγματοποιείται σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα για την άδεια ασθένειας που χορηγείται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ