Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.4 C
Athens

Το εργασιακό νομοσχέδιο επέφερε «καίριο πλήγμα»: Διασπάστηκαν τα συνδικάτα

«Η μάχη» της Τετάρτης, δεν θα βρει ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα. ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ συμπορεύτηκαν στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η διαφοροποίηση της ΓΣΕΕ που έως αργά χθες το βράδυ επέμενε στην αρχική της θέση για στάση εργασίας (13:00-17:00), με συλλαλητήριο στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ βέβαια, άλλαξαν (πάλι) τις αρχικές τους αποφάσεις, που είχαν παρθεί την περασμένη Παρασκευή και ήθελαν να πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε διαφορετικό χρόνο θα γίνουν και οι συγκεντρώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει δύο συλλαλητήρια στις 10:30 το πρωί και στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Μία ώρα μετά στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλ Συντάγματος και το ΕΚΑ. Αντίθετα, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε η δική της συγκέντρωση να διεξαχθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ θα γίνει στις 4 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, «κοινός τόπος» των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι η ανατροπή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Όλοι θεωρούν ότι με την ψήφισή του, θα καταργηθεί το οκτάωρο, θα κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα απελευθερωθεί η εργασία τις Κυριακές σε επιπλέον κλάδους της οικονομίας και θα επέλθει η ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας. Επίσης, με το «επίμαχο» σχέδιο νόμου, τα συνδικάτα εκτιμούν ότι επέρχεται περαιτέρω αποδυνάμωση της απεργίας, ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και κατάργηση του ν.1264 που είναι ο νόμος που καθορίζει τη λειτουργία του συνδικαλισμού στη χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ