Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Επισιτισμός – Κλαδική Σύμβαση: Μισθοί και επιδόματα για 400.000 εργαζόμενους

Για άλλα δύο χρόνια θα βρίσκεται σε ισχύ η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφηκε από εργοδότες και εργαζόμενους και αφορά όλα τα καταστήματα στον επισιτισμό και στον τουρισμό. Ανανεώθηκαν όλες οι διατάξεις που αφορούν τους μισθολογικούς και μη, όρους της ισχύουσας σύμβασης, η οποία ουσιαστικά επεκτείνεται έως 22 Φεβρουαρίου 2023! Η σύμβαση αφορά πάνω από 400.000 εργαζόμενους και καθορίζει τον μισθό και τα επιδόματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση, ανά μισθολογική κατηγορία, αφορά τους εξής εργαζόμενους:

  • Προσωπικό που εργάζεται σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστήρια, ψητοπωλεία και σε κάθε κατάστημα στο οποίο λειτουργεί αμιγές εστιατόριο. Οι μισθοί κυμαίνονται από 684,30 ευρώ (ψήστης, λαντζέρης) έως 964,42 ευρώ μικτά (αρχιμάγειρας). Επίσης, λαμβάνουν ξεχωριστό επίδομα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, που ανέρχεται σε 4,63 ευρώ, για κάθε έτος προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη. Επιπλέον, χορηγείται επίδομα γάμου (10%) και, ανάλογα το είδος της εργασίας, δίνεται επίδομα εποχικής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (6-10%), ανθυγιεινής εργασίας (10%) και ταμειακό επίδομα (5%).
  • Προσωπικό που εργάζεται σε καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, λέσχες, κυλικεία, εντευκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, καφεζυθο-ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φαστ-φουντ, ντισκοτέκ, καφωδεία, μπουάτ, μπυραρίες, καφετέριες, παμπς (pubs), πιάνο μπαρ, καταστήματα χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων. Επίσης καλύπτεται το προσωπικό σε κάθε κατάστημα όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο μισθός κυμαίνεται από 671,85 ευρώ (βοηθοί), έως 763,98 ευρώ (μπάρμαν).

 

Ξεχωριστή σημασία στη σύμβαση έχει η διατήρηση της διάταξης που αφορά τους μισθούς των διανομέων (delivery) που πρέπει να είναι 674,24 ευρώ το μήνα. Επίσης η σύμβαση ορίζει ότι για έγγαμους εργαζόμενους όλων των ανωτέρω περιπτώσεων, χορηγείται προσαύξηση 10% επί του βασικού μισθού ως επίδομα γάμου, ενώ το ίδιο ποσοστό χορηγείται και ως επίδομα τριετιών, μέχρι να συμπληρωθούν τρεις τριετίες. Ειδικά για τους διανομείς, χορηγείται πρόσθετο επίδομα 10% που ονομάζεται «ιδιαιτέρων συνθηκών».

Στη σύμβαση τονίζεται ότι για σερβιτόρους και τους βοηθούς τους, χορηγείται προσαύξηση 75% και 25% αντίστοιχα, για περιπτώσεις εργασίας την Κυριακή, ή σε κάποια εορτή που εξαιρείται ή νύχτα. Όσοι εξ αυτών μάλιστα, απασχολούνται εκτάκτως σε οικίες που δεν έχουν την ιδιότητα της επιχείρησης για κάποια εκδήλωση, τότε το ημερομίσθιό τους είναι 67,39 ευρώ για τους σερβιτόρους και 58,72 ευρώ για τους βοηθούς. Αν πρόκειται για επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), η σύμβασης δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να επιλέξει ανάμεσα στο ημερομίσθιο ή στην καταβολή μεροκάματου με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών. Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους λαμβάνουν και επίδομα τριετίας 5% επί του κατώτατου βασικού ημερομίσθιου, με την συμπλήρωση τριών ετών προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ