Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Πιέσεις από την αγορά να δοθούν παρατάσεις στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας

Τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με την λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας, φαίνεται ότι προβληματίζουν την αγορά, που ζητάει από τώρα να δοθούν παρατάσεις. Κύριο «αγκάθι» είναι ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή στο σύστημα Εργάνη για όλες τις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επεκταθεί άμεσα το νέο μοντέλο. Αυτός είναι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, μετά το πρώτο «θετικό δείγμα γραφής» του νέου μοντέλου απεικόνισης σε «πραγματικό χρόνο» του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων.

Μπορεί να υπάρχουν καταγγελίες από σωματεία για καταστρατήγησης της Ψηφιακής Κάρτας, αλλά στο αρμόδιο υπουργείο θεωρούν ότι μόνο με την επιμονή στην εφαρμογή της, τα φαινόμενα αυτά θα εξαλειφθούν. Άλλωστε έχουν ήδη δεχτεί προτάσεις για παράταση στην λειτουργία του συγκεκριμένου μοντέλου, από εκπροσώπους κλάδων, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καν η εφαρμογή του. Το στοιχείο αυτό, δείχνει στις αρμόδιες υπηρεσίες, πού θα μπορούσαν να στοχεύσουν οι έλεγχοι της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής επιθεώρησης εργασίας, έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας. Ένα πρόβλημα που η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας, επιδιώκει να περιορίσει.

Ήδη πάντως, η πορεία της απογραφής προχωράει με γοργό ρυθμό. Η διαδικασία μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί από δύο συστημικές τράπεζες, στοιχείο που δείχνει ότι έχει γίνει αποδεκτή η Ψηφιακή Κάρτα στον συγκεκριμένο κλάδο. Το περιθώριο που υπάρχει είναι έως τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απογραφής, στο σύνολο των τραπεζών και στα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 υπαλλήλους. Έως τότε θα καταγράφονται τυχόν λάθη, θα γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν, αλλά ουσιαστικά το διάστημα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «περίοδος χάριτος».

Παράλληλα θέμα ημερών είναι και η έκδοση της υπουργικής απόφασης, που θα περιγράφει με σαφήνεια τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται όταν θα εντοπίζονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σε σχέση με το ωράριο εργασίας, μέσα από την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας. Σύμφωνα με τον «νόμο Χατζηδάκη» (4808/21) προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θα εντοπίζεται παράβαση στο ωράριό του. Αν μάλιστα, η ίδια επιχείρηση βρεθεί υπότροπη σε άλλους δύο ελέγχους που θα διεξαχθούν εντός μηνός, τότε θα τιμωρείται με 15νθήμερο «λουκέτο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ