Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

«Παγώνει» η εγκύκλιος για την εξαήμερη εργασία στον επισιτισμό

Να «παγώσει» η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξαήμερης απασχόλησης στον επισιτισμό, συμφωνήθηκε μετά από χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΓΓ Εργασίας, Άννας Στρατινάκη,  το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αποδέχτηκε να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, ώστε να επέλθει βελτιωτική συμφωνία στο καθεστώς αμοιβής των ημερών εργασίας ανά εβδομάδα. Υπήρξαν προτάσεις μέχρι και για καταγγελία της ΣΣΕ, γεγονός βέβαια, που θα ισοδυναμούσε με απόλυτη μισθολογική κατάρρευση, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, θα ανατρεπόταν πλήρως η προσπάθεια που είχε καταβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο για να αυξηθούν οι αποδοχές στους περίπου 400.000 εργαζόμενους του κλάδου. Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε και συμφωνήθηκε εντός της ημέρας να υπάρξει επαφή με εκπροσώπους των εργοδοτών, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, φαίνεται ότι προκύπτει σημαντικό πρόβλημα στην λειτουργία της ΣΣΕ, αφού η συμφωνία των εκπροσώπων των δύο μερών ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε πενθήμερη απασχόληση και 40 ώρες εβδομαδιαία εργασία. Σύμφωνα με την «επίμαχη» εγκύκλιο, παρέχεται το δικαίωμα στους εργαζόμενους, εάν το επιθυμούν,  να επιλέξουν την εξαήμερη, αντί της πενθήμερης απασχόλησης, διατηρώντας όμως το ανώτατο όριο των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Έτσι, αντί για οκτάωρο, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν έξι ώρες και 40 λεπτά, ημερησίως. Βέβαια, για να προτιμήσουν τις περισσότερες ημέρες εργασία, ανά εβδομάδα, θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι κάποιον προσωπικό ή οικογενειακό λόγο να επικαλεστούν, όπως ορίζει σχετικά η εγκύκλιος.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν  το αίτημά τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εν συνεχεία θα υπάρξει έγκριση, ή απόρριψη από τον εργοδότη τους.

Από την πρώτη στιγμή, οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτή την εγκύκλιο ήταν σφοδρότατες, τόσο από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ, ΓΣΕΕ), όσο και από εργατολόγους, αλλά και από κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ).

Υπενθυμίζεται ότι η ΣΣΕ είχε υπογραφεί πριν από ένα έτος, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021 και είχε αναδρομική ισχύ, ως προς τις αυξήσεις που προέβλεπε, από τον περσινό Φεβρουάριο. Χρειάστηκε να παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος για να επεκταθεί στο σύνολο του κλάδου και τώρα, κινδυνεύει να μείνει «κενό γράμμα». Η επέκταση της υποχρεωτικότητας της ΣΣΕ, που έγινε εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου και με καθυστέρηση ενός έτους, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου. Σημειώνεται ότι η ΣΣΕ, που ίσχυε από πέρσι, εφαρμοζόταν σε αρχικό επίπεδο μόνο για περίπου 50.000 από τους 400.000 εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ