Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13 C
Athens

Ψηφιακή Κάρτα: Επιχειρήσεις συνεχίζουν την εκμετάλλευση εργαζομένων «στα κρυφά»

Λίγα 24ωρα λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας ήταν αρκετά για να διαπιστωθεί στην πράξη ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας από ορισμένες επιχειρήσεις σε βάρος εργαζομένων, καλά κρατούν. Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν από συνδικαλιστικούς φορείς, που περιγράφουν συγκεκριμένους τρόπους που έχουν «σκαρφιστεί» οι… επιτήδειοι και πετυχαίνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας.

Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνουν ότι αυτός είναι ο λόγος που εισήχθη στην καθημερινότητα της αγοράς εργασίας, η συγκεκριμένη κάρτα. Αφού εκτιμηθούν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από την λειτουργία της, στην συνέχεια θα γίνουν  εξονυχιστικοί έλεγχοι. Θεωρείται ότι μόνο με την εμφάνιση μιας τέτοιας κάρτας, δεν θα διορθωθεί η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών, που καταστρατηγούν έτσι κάθε έννοια υγειούς ανταγωνισμού. Όμως, η Ψηφιακή Κάρτα αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» στο ΣΕΠΕ, ώστε να αποδώσουν οι έλεγχοι και να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την λειτουργία της Κάρτας εμφανίστηκε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος αναφέρει ότι, «το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των super market».

Έτσι, το περασμένο σαββατοκύριακο, το πρώτο που λειτούργησε η Ψηφιακή Κάρτα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 πμ, έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 πμ. Αυτό γίνεται για να μην φανεί στο σύστημα Εργάνη, η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
  • Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα, να χτυπήσουν την Ψηφιακή Κάρτα τους, στις 9πμ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούσαν πελάτες.
  • Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι θα δούλευαν 8ωρο.
  • Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών, δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους, ή όχι και να συνεζίουν την εργασία τους κανονικά.
  • Οι οδηγοί ζητήθηκε να μην χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
  • Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία, για εργαζόμενους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως, γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι να μην χτυπήσουν κάρτα.

Από το υπουργείο Εργασίας εκφράζεται η προτροπή προς τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, ακόμα και ανώνυμες, όταν διαπιστώνουν φαινόμενα παραβατικότητας. Άλλωστε, σε αυτή την φάση η Ψηφιακή Κάρτα εφαρμόζεται μόνο σε Τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, άνω των 250 ατόμων, ακριβώς για να διαπιστωθούν τυχόν ατέλειες στο σύστημα, ώστε να διορθωθούν πριν από την καθολική εφαρμογή της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ