Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Παράλληλη Ασφάλιση: Έρχονται προσαυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά (παραδείγματα)

 Αναδρομικά ποσά, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, αναμένουν να λάβουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι, που δικαιούνται προσαύξησης στις συντάξεις τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης. Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και έχουν αρχίσει να καταβάλλονται οι πρώτες προσαυξήσεις, ενώ αναμένονται και τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, υπολογίζεται από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ότι μπορεί να υπερβαίνει τους 80.000 δικαιούχους, κύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν διπλές ασφαλιστικές εισφορές, λόγω παράλληλης απασχόλησης. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, που για κάποιο χρονικό διάστημα στον εργασιακό τους βίο, είχαν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές σε τουλάχιστον δύο πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία. Υπάρχουν όμως και αρκετοί δικαιούχοι, οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και έχει εντοπιστεί ότι διαθέτουν παράλληλη ασφάλιση στα πρώην Ταμεία ΙΚΑ (μισθωτοί) και ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες). Βρέθηκαν επίσης και κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΟΑΕΕ.

Πρόκειται για ουσιαστική ενεργοποίηση διάταξης του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), η οποία παρέμενε ανενεργή από το Μάιο του 2016, δηλαδή σχεδόν επτά έτη! Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει ότι για κάθε έτος παράλληλης ασφάλισης, ο δικαιούχος πρέπει να λάβει προσαύξηση στη σύνταξή του (0,075% για κάθε χρόνο, κατά τον οποίο καταβλήθηκαν διπλές εισφορές).

To ΕΝΔΙΣΥ είχε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι που ανέμεναν μάταια την προσαύξηση επί της σύνταξής τους, από το 2016 και μετά. Η εκκρεμότητα που υπήρχε οφειλόταν στην έλλειψη του κατάλληλου λογισμικού, για να γίνει σωστός ο νέος υπολογισμός της σύνταξης, που θα συμπεριλαμβάνει και τις προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης. Τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Δίκτυο, είναι ενδεικτικά των ποσών που οφείλονται:

  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 έτη, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61 ευρώ τον μήνα μικτά. Με βάση την αίτηση συνταξιοδότησής του, οφείλονται αναδρομικά για 81 μήνες. Άρα, 478,61 ευρώ Χ 81μήνες= 38.767,41 ευρώ μικτά, τα αναδρομικά.
  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 έτη, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87 ευρώ τον μήνα μικτά. Με βάση την αίτηση συνταξιοδότησης οφείλονται αναδρομικά για 81 μήνες. Άρα, 371,87 ευρώ Χ 81μήνες = 30.121,47 ευρώ μικτά, τα αναδρομικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ