Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Δελτίο Τύπου ΕΝΔΙΣΥ: Ξεμπλοκάρουν οι προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Έπρεπε να περάσουν 83 μήνες, δηλαδή σχεδόν επτά χρόνια, για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των προσαυξήσεων στους χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Ο ΕΦΚΑ φαίνεται πως ενεργοποίησε (επιτέλους) το σχετικό λογισμικό και, αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία απονομής των οφειλόμενων. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ),  που από την πρώτη στιγμή, πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση των προσαυξήσεων και των αναδρομικών, αισθάνεται δικαιωμένο ως προς το πρώτο κομμάτι της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου για το διάστημα 13-5-2016 και μετά, σε σχέση με την προσαύξηση. Είναι σε εκκρεμότητα η εφαρμογή του νόμου στους συνταξιούχους πριν απ’ τον νόμο Κατρούγκαλου σχετικά με τον επανυπολογισμό απο 1-1-2019 και εντεύθεν, για το οποίο ήδη ο e-ΕΦΚΑ έχει παραδεχτεί στον εισαγγελέα ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται προσαύξηση στην σύνταξή τους σε ότι έχει σχέση με τον παράλληλο χρόνο που δεν έχει υπολογιστεί, ενώ οι εισφορές τους είναι πληρωμένες. Ο αγώνας που δόθηκε επί σειρά ετών, με εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές, φέρνει αποτέλεσμα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ οφείλει να ενημερώσει άμεσα τους ασφαλισμένους, αναλυτικά, για την έναρξη της διαδικασίας. Πόσες εκκρεμότητες θα καλύπτονται σε μηνιαία βάση και πόσα αναδρομικά. Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες οι συνταξιούχοι, που περιμένουν επί σειρά ετών για να λάβουν τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν, μαζί με τα αναδρομικά τους. Τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως. Είναι προφανές ότι η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει από τους συνταξιούχους εκείνους που αναμένουν να λάβουν την προσαύξησή τους, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρέπει να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας, με βάση το αίτημα απονομής σύνταξης. Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, στους οποίους οφείλονται αναδρομικά, που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ! Πρέπει τα ποσά αυτά να αποδοθούν άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Κάποια από τα πολλά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι τα εξής:

  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61€ τον μήνα μικτά. 478,61€ Χ 81μήνες= 38.767,41€ μικτά, τα αναδρομικά του.
  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87€ τον μήνα μικτά. 371,87€ Χ 81μήνες= 30.121,47€ μικτά, τα αναδρομικά της.

(Χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος τον χρόνο και τις εισφορές)

Το ΕΝΔΙΣΥ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του, αλλά και στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας,  δηλώνει ότι θα παρακολουθεί με «άγρυπνο μάτι» την τήρηση της διαδικασίας. Άλλωστε, το Δίκτυο έχει κάθε λόγο να ελέγχει την πορεία αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών λόγω και της Μηνυτήριας Αναφοράς στον εισαγγελέα. Κάθε  καθυστέρηση, θα μας βρει ετοιμοπόλεμους!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ