Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Νομοσχέδιο ΟΑΕΔ: Αναβάθμιση κατάρτισης με «προίκα» 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με το τεράστιο ποσό του 1 δισ. ευρώ, πριμοδοτείται ο ΟΑΕΔ για να προωθήσει προγράμματα κατάρτισης. Σε νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αναλύονται όλες οι πτυχές της νέας μεταρρύθμισης. Το ανωτέρω ποσό θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2025, με στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο της κατάρτισης στη χώρα, με την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση και πιστοποίηση. Στο ανώτατο επίπεδο θα καταστεί εφικτό να καταρτιστούν έως 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι, μέσω Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, από τους οποίους οι 150.000 εντός του 2022. Αυτό σημαίνει να έχουν λάβει οι συμμετέχοντες το απαραίτητο πιστοποιητικό ολοκλήρωσης της κατάρτισης εντός της επόμενης χρονιάς.

Το αντίστοιχο κονδύλι που θα εκταμιευθεί για τον ΟΑΕΔ, θα ανέλθει στα 131 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι από τον Οργανισμό να πραγματοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα καλύψουν έως 78.000 ωφελούμενους μέχρι το 2025. Άρα, ο συνολικός αριθμός όσων θα συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης από τον ιδιωτικό τομέα και από τον ΟΑΕΔ, θα προσεγγίσει τους 578.000 εργαζόμενους και ανέργους, έως το τέλος του 2025.

Όπως τονίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, βασική παράμετρος της μεταρρύθμισης είναι η αναβάθμιση του συστήματος της κατάρτισης με έμφαση στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση, ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι ουραγός στην αντιστοίχιση μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και αυτών που ζητά η αγορά εργασίας. Ορίζονται υποχρεώσεις και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους, ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διοχετεύονται στην κατάρτιση.

Με το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ με στόχο να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα θα υπάρχει εφεξής στενότερη συνεργασία των συμβούλων του ΟΑΕΔ με τους ανέργους μέσω της διαμόρφωσης ενός ατομικού σχεδίου δράσης για τον καθένα, ώστε να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ