Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.3 C
Athens

Μπλόκο στις αυξήσεις των συνταξιούχων δικαστών βάζει ο Χατζηδάκης

Με τη δικαιολογία ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει το Ασφαλιστικό Σύστημα από νέα ελλείμματα, το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση, που θα εμποδίζει τους συνταξιούχους δικαστές να λάβουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει το Οικονομικό Επιτελείο να ανατρέψει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία οι συνταξιούχοι δικαστές δικαιούνται σημαντικών αυξήσεων (30 – 40%) επί των σημερινών αποδοχών τους.

Η σχετική διαρροή από το υπ. Οικονομικών έγινε αφού προηγήθηκε επίσημη τοποθέτηση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ξεκαθάριζε ότι διεξήχθησαν τρεις δίκες για το ίδιο θέμα, οι οποίες είναι «πιλοτικές». Άρα, «επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει τον δρόμο για να γίνουν μαζικές προσφυγές από τους 4.000 και πλέον συνταξιούχους δικαστικούς, οι οποίοι εφεξής θα μπορούν να διεκδικήσουν ανάλογες αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους. Θέλοντας να αποφύγει όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα προκαλούσε σημαντική δημοσιονομικήε επιβάρυνση, μιας και θα μπορούσε να «ανοίξει η όρεξη» και για άλλους κλάδους συνταξιούχων, το υπουργείο Οικονομικών, επέλεξε την οδό της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Έτσι, εκτιμάται ότι θα εμποδίσει τους συνταξιούχους να λάβουν τις συντάξεις που δικαιούνται, βάσει δικαστικής απόφασης…

Το ΕΝΔΙΣΥ,  με δελτίο τύπου, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, έχει χαιρετίσει τη νίκη των δικαστών συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, έχει ζητήσει να επιστρέψουν όλες οι συντάξεις στα επίπεδα που ήταν προ περικοπών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ