Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
20.5 C
Athens

Εργατικά ατυχήματα: Αρνητικό ρεκόρ με 251 στη διετία 2022 – 2023

Στα 147 ανήλθαν τα εργατικά ατυχήματα κατά τη φετινή χρονιά, με στοιχεία που περιλαμβάνουν και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, πολύ περισσότερα από τα 104 που είχαν καταγραφεί στο σύνολο της περσινής χρονιάς. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης με θέμα την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που διοργανώνει η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), στην Αθήνα, προκύπτει ότι ειδικά φέτος,  21 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα από αιτίες που σχετίζονται με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους το 2021 ήταν 31, το 2020 έφθασαν τους 41, το 2019 ήταν 51, ενώ το 2018 κατεγράφησαν 46 θάνατοι. Άρα το 2022 και το 2023 με 251 καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα, ο αριθμός των θυμάτων είναι αισθητά μεγαλύτερος.

Επιπλέον, στη χώρα μας δεν καταγράφονται οι επιπτώσεις των επαγγελματικών ασθενειών.

Η ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων έχει θορυβήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους Συλλογικούς φορείς στην Ευρώπη.

Κοινό παρονομαστή των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Ελλάδα , αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί η επιτακτική ανάγκη λήψης αποτελεσματικών και ανελαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των εργαζομένων, η τήρηση των οποίων θα βρίσκεται υπό διαρκή έλεγχο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ