Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.4 C
Athens

Μπάχαλο στην κυβέρνηση: Πρώτα τηλεργασία μετά… αργία – Τι ισχύει για τους συνταξιούχους

Αρχικά, το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να προτείνει «ισχυρή σύσταση» στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να εφαρμόσουν στον «μέγιστο βαθμό» το μέτρο της τηλεργασίας, λόγω κακοκαιρίας. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωνε ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της αργίας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που βρίσκονται στις περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο από την επέλαση του χιονιά! Έτσι, η κακοκαιρία «Ελπίδα», έφερε πάλι στην επιφάνεια τα κυβερνητικά «μπρος – πίσω» και τις αλλαγές της «τελευταίας στιγμής», που μόνο ταλαιπωρία προσφέρουν στους εργαζόμενους.

Έστω και έτσι, η περιφέρεια της Αττικής και οι Περιφερειακές Ενότητες της Βοιωτίας, της Ευβοίας, των Κυκλάδων, οι Σποράδες και η Κρήτη, κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας. Αιτία για την απόφαση αυτή ήταν η προειδοποίηση των μετεωρολόγων για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών.

Η απόφαση αυτή, σημαίνει για τις ανωτέρω περιοχές, τα εξής:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, οι δημόσιες δομές υγείας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλες υπηρεσίες η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για την διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.
  • Δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση). Θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, δεν θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), λόγω της κακοκαιρίας. Τα όποια ραντεβού αναβάλλονται και θα επανακαθοριστούν μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα όποια ραντεβού είχαν κλειστεί για τον ΟΠΕΚΑ. Επίσης, λόγω του μέτρου της αργίας, στις ανωτέρω περιφέρειες, δεν θα λειτουργήσει και ο ΕΦΚΑ.

Επιπρόσθετα, πάντα στις ίδιες περιφέρειες, θα μείνουν κλειστά όλη την ημέρα οι τράπεζες και το λιανικό εμπόριο. Θα λειτουργήσουν όμως (10:00 – 18:00) τα super market και τα καταστήματα τροφίμων. Επίσης, με βάση το πρόγραμμα που έχουν και τις εφημερίες, θα λειτουργήσουν τα πρατήρια βενζίνης και τα φαρμακεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ