Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13 C
Athens

Παρατείνεται η ρύθμιση των 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη

Προς παράταση για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 28 Φεβρουαρίου, οδεύει η ρύθμιση των 72 δόσεων, που αφορά όσους έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στη διάρκεια της πανδημίας. Σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνει ότι η σημερινή καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου, δεν επαρκεί για να προλάβουν όσοι χρωστούν, να ενταχθούν στη ρύθμιση. Καθοριστικό ρόλο στο ενδεχόμενο παράτασης, παίζει το γεγονός ότι, ενώ βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από το τέλος του μήνα, δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εργοδοτών (νομικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων). Επίσης, δεν έχει βεβαιωθεί ούτε η οφειλή που έχει προκύψει για ελεύθερους επαγγελματίες για το τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και η οποία έπρεπε να καταβληθεί η πρώτη δόση έως την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα του ΕΦΚΑ, το πιθανότερο αύριο Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ούτε τα φυσικά πρόσωπα έχουν ανταποκριθεί ακόμα, στο βαθμό που θα επιθυμούσαν οι διοικούντες στον ΕΦΚΑ, οδηγούν σε μηνιαία παράταση, αντίστοιχη κατά τα φαινόμενα με εκείνη που θα δοθεί και από την Εφορία.

Πάντως, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε κλειστές συσκέψεις στην Σταδίου 29, δεν κρύβουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν ανταποκριθεί, έως τώρα, στην ρύθμιση των 72 δόσεων. Θεωρούν ότι με κατώτατη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ και εξόφληση σε έως 6 χρόνια, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τακτοποιηθεί μια εκκρεμότητα από την περίοδο της πανδημίας, χωρίς να υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στον οικονομικό προγραμματισμό των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει εν ισχύ, μόνο η πάγια ρύθμιση των12 δόσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ