Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Λάθος επανυπολογισμός: Αναδρομικά σε συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Τα ποσά που καταβλήθηκαν

Οι συνταξιούχοι που διετέλεσαν εργαζόμενοι στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία, είναι η επόμενη ομάδα δικαιούχων που θα λάβουν αναδρομικά ποσά από τον ΕΦΚΑ, λόγω σωστού επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Ειδικότερα, η διοίκηση του Φορέα έχει εντοπίσει 6.465 συνταξιούχους που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και οι οποίοι θα λάβουν ποσά, συνολικού ύψους 29.889.555 ευρώ. Κατά μέσο όρο προκύπτουν αναδρομικά, που ανέρχονται στα 4.600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Τα αναδρομικά ανέκυψαν, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο είχε εντοπίσει ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, οι συντάξεις είχαν υπολογιστεί με λάθος ασφάλιστρο. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και αρκετοί πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, κυρίως ιπτάμενοι, οι οποίοι είχαν ασφάλιστρο που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμα και το 40%, δηλαδή ήταν διπλάσιο από αυτό που καταβάλλουν όλοι οι υπόλοιποι απασχολούμενοι, για συνταξιοδοτική κάλυψη.

Βέβαια, η διαδικασία του επανυπολογισμού υπήρξε χρονοβόρα, μιας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι κάθε κατηγορία ασφαλισμένων έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Ακόμα και έτσι όμως και αφού προηγήθηκε η απαραίτητη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών λογισμικών στα τμήματα απονομής συντάξεων, το πρόβλημα εντοπίστηκε και σταδιακά, διορθώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναδρομικά ποσά έχουν εντοπιστεί και για συνταξιούχους – πρώην εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και στον ΗΣΑΠ. Στο ανώτερο πεδίο, υπάρχουν δικαιούχοι που θα λάβουν ποσά που υπερβαίνουν τα 16.000 ευρώ!

ΕΝΔΙΣΥ: Νέες καθυστερήσεις απονομής συντάξεων

Την ίδια στιγμή, το ΕΝΔΙΣΥ εντόπισε νέο πρόβλημα απονομής συντάξεων και καλεί το υπουργείο Εργασίας στην άμεση επίλυσή του. Πρόκειται για τον τομέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, με δεκάδες δικαστικούς υπαλλήλους να έχουν εγκλωβιστεί στην πρακτική αδυναμία να τους απονεμηθεί η σύνταξη. Μάλιστα, όπως το Δίκτυο επισημαίνει, για ορισμένους εξ αυτών, τα σχετικά δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή πριν από έξι μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ