Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Συντάξεις χηρείας – Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέες περικοπές για χιλιάδες δικαιούχους – Όλα τα σενάρια

Λύση στο γρίφο με τις περικοπές των συντάξεων χηρείας, που αφορούν χιλιάδες δικαιούχους αναζητεί το υπουργείο Εργασίας. Έχοντας εφαρμοστεί η σχετική διάταξη για τους συνταξιούχους του δημοσίου, εκκρεμεί η αντίστοιχη διαδικασία και για όσους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Η διάταξη προβλέπει ότι οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, επί μία τριετία. Μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Αυτό όμως σημαίνει ότι η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 (έναρξη ισχύος του ν. 4670/20) αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Οι λύσεις που εξετάζονται προβλέπουν ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης και να αποφύγει οι όποιες περικοπές να είναι οι μεγαλύτερες δυνατές.

Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη. Αυτό θα προκύπτει από την ερμηνεία σχετικής εγκυκλίου που είχε εκδώσει ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2021. Τότε είχε επικρατήσει σάλος, το ΕΝΔΙΣΥ είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η εγκύκλιος ουσιαστικά να μην εφαρμοστεί. Αν τώρα τεθεί σε ισχύ, η ερμηνεία της θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ