Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Η πανδημία φέρνει τηλεργασία – Οι εργαζόμενοι-αρνητές των rapid test κινδυνεύουν με πρόστιμα

Οι 21.000 εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλλει,  ως όφειλαν, την σχετική αίτηση ότι έκαναν rapid test κατά του κορωνοϊού, επαναφέρει στο προσκήνιο την επιβολή προστίμων. Πρόκειται για ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν έχουν καταγράψει στο σύστημα Εργάνη, ότι έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο. Τα πρόστιμα γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι «τσουχτερά»: 300 ευρώ ανά εργαζόμενο που έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης και το μισό, δηλαδή 150 ευρώ για όσους έχουν σύμβαση μερικής απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, καθημερινές είναι οι συσκέψεις εκπροσώπων από το Οικονομικό Επιτελείο, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου για τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου στους χώρους εργασίας. Το μέτρο της τηλεργασίας φαίνεται να κερδίζει πόντους, αφού εκτιμάται ότι έτσι θα αποσυμφορηθούν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), που επίσης αποτελούν πεδίο έντονης διασποράς του κορωνοϊού. Όσο τα κρούσματα αυξάνονται, όσο το Σύστημα Υγείας πιέζεται, τόσο το μέτρο της τηλεργασίας μπαίνει «ψηλά» στην ατζέντα. Το ποσοστό της υποχρεωτικότητας μένει να καθοριστεί, με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί να θέλουν να κυμαίνεται από 40 – 50%.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της επιβολής προστίμων σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, που παράλληλα αρνούνται να υποβληθούν και σε rapid test, αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν κρύβουν ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αφού είναι αρκετές οι παράμετροι που πρέπει να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν. Η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων είναι καινούργια και υπάρχει ο κίνδυνος να έχει γίνει λάθος από τον εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει υποβληθεί η αίτηση χωρίς να αναγράφεται με σαφήνεια η διενέργεια του τεστ για κάποιον ή κάποιους εργαζόμενους. Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί εάν έγινε σωστά η μεταφορά όλων των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ. Ο κίνδυνος να υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι υπέβαλλαν αίτηση ότι υποβλήθηκαν σε rapid test, αλλά να μην καταχωρήθηκε σωστά στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, είναι επίσης υπαρκτός. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι Επιθεωρητές Εργασίας εκτιμούν ότι θα καταλήξουν σε μικρότερο αριθμό ανεμβολίαστων εργαζόμενων, που δεν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση ο τελικός αριθμός να αυξηθεί. Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν εντοπιστούν περιπτώσεις όπου υπέβαλλε ψευδή δήλωση ο εργοδότης ότι έγιναν τα τεστ, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί. Για να εντοπιστούν τυχόν τέτοιοι εργοδότες, θα πρέπει να γίνει αντιστοίχιση όλων των αιτήσεων, με τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, γεγονός εξαιρετικά χρονοβόρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ