Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Με υπογραφή… Χατζηδάκη τέλος στην αμοιβή από υπερεργασία – Θεσμοθετείται το 9ωρο!

 Μία ώρα παραπάνω την ημέρα, κινδυνεύουν να δουλεύουν εφεξής οι εργαζόμενοι, χωρίς μάλιστα να πληρώνονται την υπερεργασία! Η άτυπη αυτή θεσμοθέτηση του… 9ωρου, προκύπτει με μια απλή υπουργική απόφαση, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Από τις 29 Νοεμβρίου και μετά, οι εργοδότες δεν θα έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν στο έντυπο Ε8, την υπερεργασία που παρέχει ο κάθε εργαζόμενός τους. Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, όσοι εργοδότες δεν θα δηλώνουν την υπερεργασία (μία ώρα για κάθε μέρα και έως πέντε ώρες για πενθήμερη απασχόληση και έως οχτώ ώρες για εξαήμερη απασχόληση), θα έχουν «την ευκαιρία» να μην την πληρώνουν κιόλας! Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να χαθεί η προσαύξηση 20% που καταβάλλεται για κάθε μία επιπλέον ώρα απασχόλησης.

Με την αλλαγή αυτή, τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Εργασίας  (Β΄3520/19-9-2019) επί υπουργείας Γιάννη Βρούτση. Η επίσημη θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι λόγω απλούστευσης των διαδικασιών παύει η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους. Άλλωστε, η υπερεργασία, ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών.

Στο σοβαρό αυτό θέμα παρέμβαση πραγματοποίησε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι, «σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας -με ένα απογευματινό δελτίο Τύπου με άσχετο τίτλο- καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους.»

«Ο κ. Χατζηδάκης κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που παρανομούν, για να μπορούν ανενόχλητοι να κλέβουν εργάσιμο χρόνο και χρήματα από τους εργαζομένους τους, δίνει ένα ακόμη όπλο στην εργοδοτική παραβατικότητα.»

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές της διαδικασίας υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ. Εκτός από την παρέμβαση για την υπερεργασία, από την ίδια ημερομηνία, οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων υποχρεούνται να καταχωρούν στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου)  κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου. Η όποια καταχώρηση πρέπει να πραγματοποιείται εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για το έντυπο  Ε8 που αφορά την αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ