Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Η μαύρη εργασία στερεί πολύτιμα έσοδα από τον ΕΦΚΑ που λείπουν από τις συντάξεις

Την αντιμετώπιση της μαύρης απασχόλησης, μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιδιώκει να πετύχει η Κυβέρνηση και έτσι να περιορίσει το τεράστιο πρόβλημα των κενών θέσεων στις επιχειρήσεις. Ένα πρόβλημα που έχει ευρύτερες προεκτάσεις στο Ασφαλιστικό Σύστημα, καθώς μεταξύ άλλων στερεί πολύτιμα έσοδα από τον ΕΦΚΑ. Έτσι, διοχετεύονται  μικρότερα ποσά προς τις συντάξεις, που αποτελούν τη βασική δαπάνη του Φορέα.

Ο υπουργός  Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε σε ομιλία του στο 6ο Athens Investment Forum, ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μαύρη εργασία και μαύρα εισοδήματα, που δεν μπορούν να καταγραφούν από τους επίσημους δείκτες». Ενδεχόμενος περιορισμός του συγκεκριμένου δομικού προβλήματος, θα οδηγούσε πιο γρήγορα την ανεργία σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κ. Γεωργιάδης όμως, σε χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε σε κεντρικό super market, προανήγγειλε ότι η «μάχη για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ξεκινάει από την 1η του έτους, όταν πια θα αρχίσει η εφαρμογή (ψηφιακή κάρτα) να μπαίνει και στις μικρότερες επιχειρήσεις και στο σύνολο της οικονομίας».

Ουσιαστικά, η επέκταση χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας σε λιανικό εμπόριο και σε βιομηχανία, που έχει προαναγγελθεί για τις αρχές της νέας χρονιάς, εκτιμάται ότι θα φέρει το νέο μοντέλο ελέγχου των ωραρίων απασχόληση και στους κλάδους με τη μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή. Άλλωστε, γι’ αυτό και στο υπουργείο Εργασίας, επιμένουν ότι σε ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Ψηφιακή Κάρτα θα εφαρμοστεί και στην εστίαση, που είναι ένας κλάδος, που μαστίζεται από μαύρη απασχόληση και άρα, υψηλή εισφοροδιαφυγή, που με τη σειρά της προκαλεί απώλεια σημαντικών εσόδων στον ΕΦΚΑ.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με την επέκταση χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας, θα δοθεί η δυνατότητα να εντοπίζεται με μεγαλύτερη ευκολία η μαύρη εργασία, καθώς θα γίνει πιο εύκολος ο έλεγχος. Έτσι, η βοήθεια προς τον εργαζόμενο θα είναι σημαντική, καθώς κατ’ επέκταση θα περιοριστεί και το πρόβλημα της υποδηλωμένης απασχόλησης. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο το πεδίο των ελέγχων, άρα και η στήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Χωρίς βελτίωση σε αυτό το επίπεδο, η Ψηφιακή Κάρτα δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Στο υπουργείο Εργασίας πάντως,  εκτός από την καταπολέμηση της μαύρης απασχόλησης, επικεντρώνονται και στο κομμάτι της βελτίωσης των δεξιοτήτων. Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Γεωργιάδης, «έχουμε ένα εργατικό δυναμικό, του οποίου όμως οι δεξιότητες οι προσφερόμενες δεν απηχούν στη σύγχρονη αγορά εργασίας». Στο πεδίο αυτό, προωθούνται τα προγράμματα κατάρτισης, με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, για το λεγόμενο «reskilling και upskilling».

Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, συνδέεται άμεσα με την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας, αφού η ένταξή της στο λιανικό εμπόριο, αυτόματα θα φέρει στο προσκήνιο τους εργαζόμενους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άλλωστε σε ένα ποσοστό 88%, η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από εταιρίες μικρομεσαίου τύπου, δηλαδή με έως δέκα εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι η τεχνολογία έχει εισχωρήσει και στον κλάδο του εμπορίου, οι ψηφιακές δεξιότητες για εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα, είναι ολοένα και πιο σημαντικές. Εκεί θα εστιάσει με ξεχωριστά προγράμματα το υπουργείο Εργασίας.

Η επιμόρφωση των εργαζομένων και η βελτίωση των δεξιοτήτων τους, εκτιμάται ότι μπορεί να ωθήσει και σε βελτίωση των μισθών τους. Γι’ αυτό ο κ. Γεωργιάδης, θεωρεί ότι είναι εφικτό να προκύψει μέσος μισθός 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας της σημερινής κυβέρνησης, από 1.090 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε ένα δεύτερο πεδίο, θα δοθεί έμφαση και στην ψηφιακή επιμόρφωση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και εκεί πρέπει να υπάρξει βελτίωση καθώς κρίνεται απαραίτητο να παρέχεται «η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του e-efka παραδείγματος χάρη ή των διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών πλατφορμών που χτίζουμε για να μπορούν να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ