Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.9 C
Athens

Πλημμύρες – πυρκαγιές: Αναστολές συμβάσεων και το Νοέμβριο – Χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στα μέσα του μήνα, η διαδικασία της σταδιακής υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας, από επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και από τις πλημμύρες που ακολούθησαν. Οι δηλώσεις, που πρέπει να υποβάλλονται στο σύστημα Εργάνη, αφορούν το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος του τρέχοντος έτους. Επίσης, ως προσθήκη εντάσσεται ξανά στο πρόγραμμα αναστολών και ο κλάδος της γουνοποιίας.

Πιο αναλυτικά για την ένταξη εργαζομένων στο καθεστώς των αναστολών σύμβασης για το μήνα Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα περιορίζεται σε επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο 25 – 27/9. Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν σχετική αίτηση 1-3 Νοεμβρίου.

Για το μήνα Οκτώβριο, αντίστοιχα, η υποβολή αιτήσεων στο σύστημα Εργάνη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί 4-7 Νοεμβρίου. Αφορά πάλι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Για το μήνα Νοέμβριο το σύστημα Εργάνη μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για να υποβληθούν αιτήσεις από επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, όσο και από εκείνες που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Ειδικότερα, 8-12 Νοεμβρίου, θα μπορούν να υποβληθούν υπεύθυνες δηλώσεις για εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή συμβάσης εργασίας. Οι αιτήσεις μπορεί να αφορούν όλο τον μήνα ή διαστήματα αυτού. Από 13/11/2023 και μέχρι το τέλος του μήνα ισχύει η προαναγγελία της αναστολής.

Αναφορικά με τον κλάδο της γουνοποιίας οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολής συμβάσεων 8-12/11 και οι οποίες θα αφορούν μόνο το μήνα Νοέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ