Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.4 C
Athens

«Καταπέλτης» η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θεσμική οπισθοδρόμηση το εργασιακό νομοσχέδιο

Με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «θεσμική οπισθοδρόμηση» και «κλονισμός της συνταγματικής ισορροπίας», καταφέρεται σε βάρος του εργασιακού νομοσχεδίου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων! Γίνεται λόγος για κατάργηση του 8ωρου και πως στο εξής θα είναι «κενό περιεχομένου» το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία. Με ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρεται στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, ασκώντας κριτική στα ακόλουθα:

α) Το νομοσχέδιο επιτρέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί στην κατάργηση της 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης με ατομική πλέον συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και με απλήρωτη την προσαύξηση των ωρών της επιπρόσθετης απασχόλησης (άρθρο 59).

β) Καταργείται το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων (άρθρο 63).

γ) Αυξάνεται ο αριθμός των υπερωριών σε 150 κατ’ έτος από 96 που ίσχυαν μέχρι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους (άρθρο 58).

δ) Τα άρθρα 91, 93 και 95 θέτουν ακόμα περισσότερα βάρη και νομοθετικούς περιορισμούς στο συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, το οποίο πλέον καθίσταται κενό περιεχομένου, αφού με τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς το 90% των απεργιών δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση και θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ