Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο – Τα συνδικάτα ετοιμάζουν κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών (η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών) στο συλλαλητήριο της Αθήνας, γέμισε με αισιοδοξία το συνδικαλιστικό κίνημα, στη «μάχη» για το εργασιακό νομοσχέδιο. Η Γενική Απεργία φαίνεται πως στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ειδικά στην Αθήνα η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Έτσι, ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο για νέα κινητοποίηση στις 16 Ιουνίου, την ερχόμενη Τετάρτη, όταν πιθανότατα το εργασιακό νομοσχέδιο θα ψηφίζεται στη Βουλή.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται άμεσα, καθώς επίκεινται ξεχωριστές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των συνδικάτων.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται ανοιχτά λόγος για την χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα, ως την μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστών ήταν ότι ξεπέρασαν τις 22.000 οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία από την πλευρά της, περιορίζει στους 16.500 τους συμμετέχοντες, που όμως πάλι είναι μεγάλος αριθμός, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα, αρμόδια συνδικαλιστικά στελέχη σημειώνουν ότι η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη, παρά το γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ειδικά το Μετρό και ο Ηλεκτρικός, δεν λειτουργούσαν…

 

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα συνδικάτα, κάνουν λόγο για συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που ανήλθε στο 100% στις συγκοινωνίες και τα πλοία (παρά την αντίθετη απόφαση που ελήφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά). Στις τράπεζες η συμμετοχή ανήλθε στο 80%, ενώ στο 70% κυμάνθηκε η συμμετοχή στις ΔΕΚΟ. Ανάλογο ποσοστό συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκε και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής «χροιάς» που έλαβε το συλλαλητήριο της Αθήνας, ήταν το γεγονός ότι συμμετείχαν σε αυτό, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας, όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο Γιάνης Βαρουφακης , από το ΜεΡΑ 25.

Σε δήλωσή του ό ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σύντομα «ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του». Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι για να ανατραπούν αυτές οι ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα, χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά, πρόσθεσε ότι «μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει σε άλλες εποχές».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία Χατζηδάκη ως «νομοσχέδιο-ζόμπι» και πρόσθεσε ότι το ΜέΡΑ25 στηρίζει τα κινήματα και ενισχύει τους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προύπλαια, συμμετείχε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο εκτίμησε ότι «είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων».

Απαντώντας σε όλες αυτές τις αντιδράσεις η Κυβέρνηση, δια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη επισήμανε ότι «η αντιπολίτευση κάνει το άσπρο, μαύρο». Με δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι:

«14 μέρες άδεια πατρότητας. 2 μήνες γονική άδεια και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ. Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Θετικά μέτρα για τα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ, για τους εργατοτεχνίτες, για την τηλεργασία.

Η αντιπολίτευση παριστάνει ότι όλα αυτά δεν τα βλέπει. Έχει κολλήσει με την καραμέλα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ενώ και αυτό το ζήτημα το ρυθμίζουμε με βάση αυτά που συμβαίνουν στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας μάλιστα τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές μαζί με την αριστερά!».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ