Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

ΕΦΚΑ: Έως 32% η μαύρη εργασία – Τι δείχνουν οι έλεγχοι των «Ράμπο» του Φορέα

Έως 32% φτάνει η υποδηλωμένη εργασία και έως 6% η αδήλωτη, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τους τελευταίους 18 μήνες οι «ράμπο» του ΕΦΚΑ.

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι αυτές οι δύο παραβάσεις,  συνεχίζουν να στερούν πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα 1ος/2022-6ος/2023 πραγματοποιήθηκαν 33.740 επιτόπιοι έλεγχοι.

Αναλυτικότερα:

  • Ελέγχθηκαν 68.449 υποθέσεις εργαζομένων.
  • 844 βρέθηκαν αδήλωτοι.
  • 383 βρέθηκαν εκτός δηλωμένου ωραρίου εργασίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας που διαμορφώνονται κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα (έτος 2022 και 1ο εξάμηνο του 2023) στις κοινές επιχειρήσεις είναι: 6,0% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ για τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου τα ποσοστά ανέρχονται σε 17,5% και 13,7%.

Σε 32% και 31,4% ανέρχονται αντίστοιχα τα ποσοστά της υποδηλωμένης εργασίας για το έτος 2022 και το 1ο εξάμηνο του 2023.

Για τις περιπτώσεις αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας καταλογίστηκαν πρόστιμα από επιτόπιους και ουσιαστικούς ελέγχους κοινών επιχειρήσεων. Το ποσό όλων των προστίμων ανέρχεται συνολικά στα 96.553.150 ευρώ για το τελευταίο 18άμηνο.

Επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 67 επιτόπιοι έλεγχοι από το ΠΕΚΑ Αττικής από Άλιμο μέχρι και Βάρκιζα (Αθηναϊκή Ριβιέρα) και ελέγχθηκαν 239 εργαζόμενοι.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των ΠΕΚΑ σε όλη την επικράτεια.

Στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών του Φορέα είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων καθώς και των ίδιων των εργοδοτών από εκείνους που παραβιάζουν την ασφαλιστική νομοθεσία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Έχουμε μηδενική ανοχή στην αδήλωτη και στην υποδηλωμένη εργασία. Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τεράστια παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεγάλη ζημιά για το ασφαλιστικό μας σύστημα, και πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καθώς δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Ξεκινάμε σαρωτικούς ελέγχους και θα εξετάσουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο και την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία. Μεγάλο όπλο στα χέρια μας θα είναι η ολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ