Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Επιθεώρηση Εργασίας: «Λαβράκια» και πρόστιμα λόγω Ψηφιακής Κάρτας

Παραβάσεις και στην Ψηφιακή Κάρτα εντοπίζουν οι Έλεγχοι της Επιθεώρησης εργασίας στο πρώτο δίμηνο του έτους, ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει σε σχέση με την υπερωριακή και αδήλωτη απασχόληση, αλλά και τις υπερβάσεις ωραρίων. Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους είναι αποκαλυπτικοί της εικόνας που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς: Μόνο για τον τομέα των εργασιακών σχέσεων πραγματοποιήθηκαν 6.636 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 1.944 κυρώσεις, με συνέπεια να επιβληθούν πρόστιμα 5.850.440 ευρώ. Από αυτές τις κυρώσεις όμως, περισσότερες από τις μισές, ακριβέστερα οι 1.041 (ποσοστό 53,54%) αφορούσαν παραβάσεις στα ωράρια και στη «μαύρη» απασχόληση. Αντίστοιχα, από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς, τα 3.967.980 ευρώ (ποσοστό 67,82%) αφορούσαν αυτές ακριβώς τις παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, μόνο για αδήλωτη εργασία, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ εντόπισαν 167 παραβάσεις, για τις οποίες επέβαλλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.827.000 ευρώ. Άλλες 566 παραβάσεις εντοπίστηκαν στους πίνακες προσωπικού, γεγονός που σχετίζεται με υπερωριακή απασχόληση, που δεν καταγράφηκε όπως έπρεπε και δεν αποδόθηκε στους δικαιούχους. Ειδικά γι’ αυτές τις παραβάσεις, το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε ανήλθε στα 1.277.880 ευρώ. Ξεχωριστός έλεγχος όμως έγινε από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης και για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Εκεί διαπιστώθηκαν άλλες 308 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 863.100 ευρώ. Έτσι, μόνο για τα ζητήματα υπερβάσεων ωραρίου και μαύρης απασχόλησης, τα πρόστιμα του πρώτου διμήνου ξεπέρασαν τα 3,96 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας που ελέγχουν ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και τους ξεχωριστούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, προκύπτει ότι συνολικά, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 12.212 έλεγχοι. Από αυτούς προέκυψαν 2.689 κυρώσεις που απέφεραν πρόστιμα ύψους 6.744.784 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ειδικά για την Ψηφιακή Κάρτα, είναι περιορισμένος ο αριθμός των κλάδων που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, υποχρέωση χρήσης αυτού του μοντέλου καταγραφής της ώρας άφιξης και αναχώρησης από το χώρο εργασίας, έχουν οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, οι εταιρίες φύλαξης και ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και οι ΔΕΚΟ Μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού). Συνεπώς, σε αυτούς τους φορείς πραγματοποιούνται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας για να διαπιστωθεί αν τηρείται η ομαλή λειτουργία  της Ψηφιακής Κάρτας. Υπολογίζεται ότι συνολικά, σε αυτή τη φάση κυμαίνονται στα επίπεδα των 100.000 οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία.

Ωστόσο, σύντομα ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τους 600.000 εργαζόμενους, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε λιανικό εμπόριο και σε βιομηχανία. Εάν δεν δοθεί παράταση, αρχικά τον Απρίλιο και στη συνέχεια τον Μάιο, θα ενταχθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Καταγγελίες

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο πάντως, έχει καταγγείλει φαινόμενα καταστρατήγησης της Ψηφιακής Κάρτας, ήδη από τις 26 Φεβρουαρίου. Έτσι, έχουν εντοπιστεί οι εξής περιπτώσεις όπου το μέτρο δεν εφαρμόζεται:

  • Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμών τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών.
  • Εργαζόμενοι (κυρίως μετανάστες) που απασχολούνται σε super markets, logistics και πολυκαταστήματα με τις ειδικότητες του picker προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.
  • Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 πμ έχουν λάβει οδηγία να χτυπούν κάρτα στις 6 πμ.
  • Εταιρίες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24άωρων – 7ήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου.
  • Συνεργεία καθαρισμού.
  • Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους να χτυπήσουν Ψηφιακή Κάρτα στις 9 πμ.
  • Ωρομίσθιοι εργαζόμενοι χτυπούν κάρτα στο 4άωρο ενώ δουλεύουν 8άωρο.
  • Υπάλληλοι ηλεκτρονικών παραγγελιών.
  • Οδηγοί που βρίσκονται εκτός καταστήματος.
  • Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας.
  • Εργαζόμενοι που είχαν ρεπό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ