Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Ψηφιακές πλατφόρμες: Υπερψηφίστηκε η Οδηγία για τους εργαζόμενους – Τι αλλάζει

Δικαίωμα στη λήψη τουλάχιστον του κατώτατου μισθού, αλλά και επιδομάτων ασθένειας και ασφάλισης, θα έχουν στο  εξής τα 43 εκατ. που απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες, σε όλη την Ευρώπη. Η σχετική οδηγία από την ΕΕ υπερψηφίστηκε από τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), στην οδηγία συμπεριλήφθηκε το τεκμήριο της απασχόλησης με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Αντί μεμονωμένοι εργαζόμενοι να περνούν από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενοι, εναπόκειται πλέον στις εταιρείες που διαθέτουν ψηφιακές πλατφόρμες να αποδείξουν ότι δεν είναι εργαζόμενοι.

Η οδηγία αναγνωρίζει επίσης τον ρόλο των συνδικάτων σε όλες τις πτυχές της οικονομίας πλατφόρμας,  όπου περιλαμβάνονται και θέματα όπως η διαχείριση αλγορίθμων. Ταυτόχρονα, η ΣΕΣ αναφέρεται και στην ανάγκη που υπάρχει για συλλογικές διαπραγματεύσεις στην οικονομία πλατφόρμας.

Επόμενο βήμα είναι οι εθνικές κυβερνήσεις να προσαρμοστούν για την γρήγορη εφαρμογή της σχετικής οδηγίας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ