Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

ΕΛΣΤΑΤ: Ανεργία 11,2% με έναν στους πέντε εργαζόμενους να δουλεύει πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα

Ο ένας στους πέντε εργαζόμενους (19,3%) απασχολείται σε εβδομαδιαία βάση, περισσότερες από 48 ώρες, ενώ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, υπάρχει ειδική διάταξη που επιτρέπει την πολλαπλή απασχόληση, που σημαίνει δουλειά έως 13 ώρες ημερησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ανεργία περιορίστηκε στο 11,2%, από 11,8% που ήταν το α’ τρίμηνο και από 12,4% που είχε ανέλθει την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως δεν διαπιστώνεται  ανάλογη αύξηση της απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω διάστημα που εξετάζεται, πρόκειται για την περίοδο που παραδοσιακά πραγματοποιούνται αθρόες προσλήψεις εποχικών εργαζόμενων, λόγω τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, o αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.236.526 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση μόλις κατά 1,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Την ίδια στιγμή αριθμός των ανέργων περιορίστηκε σε 533.341 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, αλλά και μείωση κατά 9,9%, συγκριτικά με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε ότι ανέρχονται σε 4.268.513 όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία. Ειδικότερα, σε 3.039.950 ανήλθαν όσοι βρίσκονται εκτός του εργατικού δυναμικού και είναι κάτω των 75 ετών. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, παραμένει έντονο το πρόβλημα στις γυναίκες (14,6%), σχεδόν διπλάσιο συγκριτικά με τους άνδρες (8,4%). Σε δυσμενή θέση παραμένουν και οι νέοι έως 24 ετών (30,5% στις ηλικίες 15 – 19 ετών και 26,2% στις ηλικίες 20 – 24 ετών). Σε επίπεδο περιφέρειας το πιο μεγάλο πρόβλημα ανεργίας (17%)  αντιμετωπίζουν τα Ιόνια νησιά, στοιχείο που προβληματίζει καθώς ο χρόνος αναφοράς είναι οι μήνες από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, όταν και συνήθως πραγματοποιούνται προσλήψεις, ελέω τουρισμού.

Όπως είναι αναμενόμενο, πολύ υψηλή ανεργία καταγράφεται (31,9%) σε όσους έχουν μόρφωση λίγων τάξεων του δημοτικού.

Στον αντίποδα, το υψηλότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού, εντοπίζει η ΕΛΣΤΑΤ στους άνδρες (60,5%)  και στις ηλικίες 30 – 44 ετών (87,7%). Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φαίνεται πως κατάφερε να αξιοποιήσει καλύτερα φέτος την τουριστική προοπτική, αφού η πέτυχε 59% ως προς το εργατικό δυναμικό, με την Κρήτη να ακολουθεί με 56,9% και με 56,4% τα Ιόνια νησιά.

Σε επίπεδο απασχόλησης, διαπιστώνεται  ότι το υψηλότερο ποσοστό (69,7%), όπως είναι αναμενόμενο, ανήκει στους μισθωτούς. Όμως, είναι σημαντικό και το ποσοστό (19,9%), των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μειώνεται αισθητά η μερική απασχόληση, που υπολογίστηκε 7,4% κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος  έτους, από 9,6% που ήταν ένα τρίμηνο νωρίτερα και 11,1% που είχε ανέλθει πριν από ένα χρόνο. Στον αντίποδα σημαντική αύξηση καταγράφηκε στην προσωρινή απασχόληση (7,8%) που κινήθηκε ανοδικά κατά 23,7% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2023 και μόλις κατά 0,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2022, στοιχείο που δείχνει την προσθήκη θέσεων εργασίας εποχικής απασχόλησης, που δεν έχουν όμως μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η παροχή υπηρεσιών και οι πωλητές (22,3%) είναι τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων, ενώ έπονται οι επαγγελματίες (21,9%). Όμως συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του έτους, τη μεγαλύτερη αύξηση την καταγράφουν οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι χειρωνάκτες  και οι μικροεπαγγελματίες (10,4%). Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση (3,8%), εντοπίζεται στους ειδικευμένους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους δασοκόμους και τους αλιείς. Πάντως, συγκριτικά με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς, παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (8,7%) και η μεγαλύτερη μείωση (4,6%) στους υπαλλήλους γραφείου.

Σε επίπεδο χρόνου εργασίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους απασχολούμενους (49,9%) εργάζονται 40 – 47 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, το 6,3% των απασχολούμενων δηλώνει ότι επιθυμεί να εργάζεται περισσότερες ώρες και το 3% ότι είναι υποαπασχολούμενοι και θα ήθελαν να δουλεύουν περισσότερο. Μόλις το 1,4% δήλωσε ότι έχει παραπάνω από μία εργασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ